Wereldwijd hebben bedrijven de afgelopen twaalf maanden voor enorme uitdagingen gestaan, waarbij vooral 2020 uitzonderlijk is. De enorme hoeveelheid veranderingen zorgt ervoor dat sommige bedrijven hun innovaties versnellen, terwijl anderen stagneren.

Een ding staat vast: succesvolle organisaties bouwen op de visie en strategie van getalenteerde mensen om met transformatie om te gaan. 

Business Insider stelde voor het tweede jaar op rij de 100 People Transforming Business samen. De lijst laat visionairs zien die innovatieve veranderingen in hun eigen bedrijf aanjagen en die een voorbeeld vormen voor de hele sector. 

De serie bevat 10 subcategorieën en toont leiders uit drie regio’s: Noord-Amerika, Azië en Europa. 

Iedere top-100-lijst bevat een breed scala aan invloedrijke mensen, waaronder leidinggevenden van mondiale bedrijven, oprichters van startups, product- en technologiestrategen en activisten uit verschillende richtingen.

Hieronder vind je de Europese 100 People Transforming Business. Je kunt de lijst per categorie bekijken via de links hieronder, of blijven scrollen om het overzicht van alle honderd visionairs te bekijken.

Investing
Consumer Tech
Enterprise Tech
Retail
Media & Advertising
Finance

Healthcare
Energy
Supply Chain
Manufacturing



Investing


Yves Perrier, CEO, Amundi Asset Management

Foto: Magali Delpor

Het hoofd van Europa’s grootste vermogensbeheerder zet zich vol in om klimaatverandering tegen te gaan.

Yves Perrier groeide op in de buurt van het Franse skiresort Chamonix. Elke keer dat hij daar de afgelopen jaren terugkwam was de gletsjer weer kleiner geworden als gevolg van de stijgende temperaturen.

Deze duidelijke gevolgen van klimaatverandering deden Perrier besluiten dat alle actieve fondsen van Amundi uiterlijk in 2021 moeten voldoen aan bepaalde criteria op het gebied van milieu, sociale rechten en behoorlijk bestuur. De fondsmanager heeft al aangekondigd te zullen investeren in bedrijven die bijdragen aan schone energie, eerlijke en gelijkwaardige arbeidsomstandigheden en duurzaam management. Met bedrijven die daar niet in investeren zal Amundi voortaan niet meer in zee gaan.

Bovendien nam Amundi onlangs het management over van een Europees aandelenindexfonds van twaalf institutionele beleggers dat aansluit bij het klimaatakkoord van Parijs. Het fonds gaat investeren in bedrijven die een bijdrage leveren de strijd tegen klimaatopwarming door hun CO2-uitstoot terug te dringen en niet langer samen te werken met bedrijven uit de tabaks- en kolenindustrie en andere schadelijke industrieën.

Perrier bundelt Amundi’s grote schaal en diepe zakken – volgens de laatste telling had het bedrijf bijna 1,7 biljoen euro in activa – om bedrijven aan te sporen voor groen te gaan en zo het pad vrij te maken voor andere investeerders om dat ook te doen.


Paula Groves, oprichter en partner, ImpactX Capital Partners

Foto: ImpactX Capital Partners

Het ontbreekt de investeringswereld aan diversiteit, en Paula Groves is vastbesloten daar verandering in te brengen.

“We gaan voorbij aan kansen die het leven van ons allemaal kunnen verbeteren”, zegt ze. “Ik huiver als ik denk aan alle mogelijkheden die we zijn misgelopen door het gebrek aan diversiteit in de investeringswereld.”

Groves richtte eind jaren 90 Axxon Capital op en haalde meer dan 50 miljoen euro op om te investeren in zwarte en vrouwelijke oprichters. Ze was in 2018 mede-oprichter van ImpactX Capital Partners waarmee ze de aandacht wil vestigen op het gebrek aan fondsen voor zwarte, vrouwelijke en allochtone ondernemers, Minder dan 4% van het globale durfkapitaal gaat naar vrouwen en minder dan 1% naar mensen van kleur.


Met ImpactX identificeert en investeert Groves in Europese startups die niet alleen worden gerund door mensen die deze achtergestelde groepen vertegenwoordigen maar ook een aantrekkelijke rendement op investering kunnen beloven. Zij en haar collega’s voorzien in mentorschap, begeleiding en andere vormen van steun voor de ondernemers uit minderheidsgroepen. Groves ondersteunt vaak met budgettering en cash-flow planning aangezien ze heeft ondervonden dat veel ondervertegenwoordigde ondernemers nooit toegang hebben gekregen tot de kennis die nodig is voor een grondige financiële analyse.

Groves en haar team werken ook samen met Extend Ventures aan een database van minderheden die gewerkt hebben bij succesvolle met durfkapitaal gefinancierde ondernemingen. Ze hoopt het op deze manier makkelijker te maken voor deze groep om kapitaal aan te trekken. Door het gebrek aan diversiteit in de investeringswereld zichtbaar te maken hoopt Graves dit gat te kunnen dichten en gelijke kansen te creëren voor iedereen die op zoek is naar durfkapitaal, ondanks zijn of haar achtergrond.


Edward Lees, senior portfolio manager, BNP Paribas

Foto: BNP Paribas

Investeerders kunnen de werkwijze en het succes van bedrijven beïnvloeden door hun beslissing welke onderneming ze steunen. Edward Lees, die samen met Ulrik Fugmann het EARTH (Environmental Absolute Return Thematic) fonds van BNP Paribas beheert, benut deze invloed op een nieuwe manier.

Lees ondersteunt bedrijven die rekening houden met de effecten van hun bedrijfsvoering op mens, milieu en maatschappij en hij kort bedrijven die dat niet doen. Zijn motivering is dat bedrijven die verantwoord ondernemen en bedrijven die bereid zijn dit te gaan doen, beter zullen presteren dan hun rivalen die niet openstaan voor verandering.

Lees investeert bijvoorbeeld in bedrijven die zich bezighouden met waterstoftechnologieën, zonnepanelen en elektrische voertuigen. Zij zullen hoogstwaarschijnlijk in waarde stijgen nu duurzame energie steeds meer veld wint. Bedrijven die zich richten op fossiele brandstoffen daarentegen zullen op termijn steeds meer van hun waarde verliezen.

“Het bewust investeren in deze sectoren zal niet alleen de maatschappij maar ook de investeerders goed doen”, meent hij.

De short posities van Lees hebben een paar doelstellingen. Ze functioneren als hedges voor het geval zijn lange termijnverwachting anders uitvalt, ze waarborgen een solide opbrengst op termijn en ze straffen bedrijven af die vasthouden aan fossiele brandstoffen en andere organisaties die niet openstaan voor verandering.


Ophelia Brown, oprichter en partner, Blossom Capital

Foto: Blossom Capital
Foto: Blossom Capital

Silicon Valley heeft een grote gemeenschap van angel-investeerders waardoor het een van de beste plekken ter wereld is voor ondernemers om zich te verzekeren van financiering en ondersteuning in de beginfase van hun bedrijf. Ophelia Brown, de oprichter en partner van Blossom Capital, werkt aan eenzelfde ecosysteem van angel investeerders in Europa.

Brown en haar team houden zich bezig met ‘high-conviction investing’ wat inhoudt dat ze hun tijd, geld en energie besteden aan een kleiner aantal bedrijven dan veel van hun concurrenten. Ze sluiten maar een handjevol deals per jaar maar ze haalden afgelopen jaar meer dan 240 miljoen aan investeringen op.

Brown wil die werkwijze verspreiden over Europa en lokale ondernemers zo een eerlijke kans geven op kapitaal en expertise. Ze gelooft dat haar werkwijze nog crucialer is dan voorheen omdat ze verwacht dat startups de drijvende kracht zullen zijn achter het economische herstel na de coronacrisis.

“De beste ideeën ontstaan vaak in tijden van crisis”, zegt ze, wijzend op het ontstaan van Uber en Airbnb na de laatste financiële crisis. “We hebben veel vertrouwen in wat dit continent en haar ondernemers te bieden hebben.’

Haar laatste initiatief is een samenwerking met leidinggevenden van een paar succesvolle Europese startups, waaronder Klarna, Farfetch en Spotify. Ze lanceerden Cultivate, een investeringsprogramma dat het komende jaar in totaal 5 miljoen dollar zal investeren in 20 Europese startups.

Brown hoopt het bereik en de impact van angel-investeringen uit te breiden in Europa en de bestaande investeringswereld op te schudden.


John Elkann, CEO en voorzitter, Exor

Foto: Reuters

Warren Buffett veranderde Berkshire Hathaway van een kwakkelende textielfabriek in een conglomeraat van meer dan 90 bedrijven, waaronder See’s Candies, Geico en BNSF Railway.

John Elkann, de Italiaans-Amerikaanse telg van de miljardendynastie Agnelli, doet iets vergelijkbaars met de Exor-holding van zijn familie. Exor heeft al aandelen in het Italiaanse voetbalteam Juventus, in Ferrari, The Economist en de landbouwmachinegroep CNH Industrial. Bovendien investeerde hij onlangs in Via Transportation, een Amerikaanse startup voor openbaar vervoer, en in Gedi, de grootste Italiaanse krantenuitgever.

Elkann probeert Exor van auto’s en verzekeringen naar gebieden als media en technologie te verplaatsen, maar de coronapandemie heeft dat wel wat ingewikkelder gemaakt. Hij had de verkoop van verzekeraar PartnerRe voor $9 miljard zo goed als rond toen de deal afgelopen mei klapte als gevolg van de crisis. Ook zou hij zijn gigantische pay out van de $50 miljard-fusie van Fiat Chrysler en Peugeot kunnen mislopen als de twee automakers beslissen hun geld in eigen zak te houden.

Het zou dus langer kunnen duren dan verwacht totdat Elkann zijn eigen Europese Berkshire heeft opgebouwd. Maar zijn inspanningen om een van de grootste conglomeraten van het continent samen te stellen zijn het waard om erkend te worden.


Andy Davis, angel-investeerder, Atomico

Foto: Atomico

De politiemoord op George Floyd heeft over de hele wereld Black Lives Matter protestacties aangewakkerd en discussies over rassenongelijkheid en het gebrek aan kansen voor zwarte mensen.

“Momenten als deze laten mensen nadenken over wat ze kunnen doen om de status quo te veranderen,” zegt Andy Davis, angel investeerder bij venturecapital-firma Atomico.

Davis probeert het probleem al langer aan te pakken. Hij is de oprichter van 10×10, een gemeenschap van zwarte oprichters en investeerders in het Verenigd Koninkrijk die spin-offs zoals 10×10 VC en 10×10 Angels heeft voortgebracht. Onlangs lanceerde hij het 10×10 Fund met een open uitnodiging om minimaal £1,000 te investeren in zwarte ondernemers.

Davis, die investeerder in residence is bij zowel Google for Startups als Capital Enterprise, adviseert 10×10 leden over onderwerpen als personeels- en fondsenwerving, productontwikkeling en het vinden van klanten. Hij organiseert wekelijks gesprekken met zwarte ondernemers, waarbij hij hen adviseert over het opstellen van investerings- en onderhandelingsvoorwaarden en hen in contact brengt met andere investeerders.

Davis gaat voorop in zijn inspanningen om Europese investeringen meer divers en inclusief te maken door het bewustzijn van ondervertegenwoordiging te verhogen en financiële, strategische en netwerkondersteuning te bieden aan zwarte ondernemers. Dat is ook de reden dat hij een plek heeft verdiend in deze lijst.


Ingrid Teigland Akay, oprichter en managing partner, Hadean Ventures

Foto: Hadean Ventures

Er is een groeiende behoefte onder beleggers om niet alleen winst te maken maar ook een positief effect te hebben op de samenleving. Ingrid Teigland Akay laat zien dat het mogelijk is om deze doelen te combineren.

Teigland Akay is de oprichter en managing partner van Hadean Ventures, een fonds in Noorwegen en Zweden dat investeert in life sciences in de Scandinavische regio. Ze maakt gebruik van haar achtergrond als arts om startups te spotten en financieren die medische behandelingen ontwikkelen op het gebied van bijvoorbeeld diagnostiek, digitale gezondheid en farmaceutische specialiteiten.

Ze investeerde eerder onder meer in specialisten in radiofarmaceutica (Oncoinvent), mitochondriale geneeskunde (Abliva) en in een echotechnologie die de intracraniale druk kan meten (Nisonic). Ze steunde ook Themis, een vaccinontwikkelaar die in mei de farmaciegigant Merck overnam.

“Onze portefeuillebedrijven hebben het potentieel om het leven van een groot aantal patiënten te verbeteren,” zegt ze. “Het combineren van deze impact met een sterk rendement voor onze investeerders maakt me zo gepassioneerd over mijn werk.”

Teigland Akay probeert ook de financieringskloof tussen mannen en vrouwen in risicodragend kapitaal te verkleinen. Ze neemt proactief vrouwen aan en promoot ze, zoekt vrouwelijke oprichters en moedigt hen aan om adequate financiering te vragen voor hun ambities.

Het financieren van startende bedrijven in historisch ondergeïnvesteerde landen en sectoren, het stimuleren van vrouwen en het runnen van een succesvol bedrijf maken van Teigland Akay een game changer. Ze heeft bewezen dat investeerders het goed kunnen doen én goed kunnen doen.


Antonia Lim, hoofd kwantitatief beleggen, Schroders

Foto: Schroders

Er is een groeiende kloof tussen traditionele investeerders – die handmatig financiële overzichten, industrierapporten en macro-economische gegevens doorkammen om ondergewaardeerde activa te identificeren – en een nieuwe generatie investeerders die op computers vertrouwt om winnende strategieën te formuleren, te testen en uit te voeren.

Antonia Lim, hoofd kwantitatief beleggen bij Schroders, wil het beste van die twee werelden samenbrengen. Kwantitatieve portefeuillebeheerders combineren kwantitatieve beleggingstechnieken met fundamentele analyse, waarbij ze zowel machinale als menselijke inzichten gebruiken om beslissingen te nemen. Lim maakt gebruik van Schroders’ aandelenanalisten en onderzoekers, samen met de experts in de systematische beleggingsafdeling van het bedrijf, om haar keuzes te sturen.

“De ongewone en duurzame mixen die ik heb gemaakt van kwantitatieve instrumenten met specialistische gebieden als behavioural finance en macro-economie hebben ertoe geleid dat de behoeften van de beleggers beter worden ingevuld”, zegt ze.

Lim wordt gedreven door de wens om haar klanten te helpen bij het opbouwen van vermogen, het verkrijgen van financiële zekerheid en het veiligstellen van hun financiën voor de toekomst. Ze verenigt die menselijke motivatie met haar kennis van computergestuurde beleggingen die ze tussen 2012 en 2019 heeft opgedaan als global head of quantitative research bij Barclays.

Lim overbrugt de kloof tussen het verleden en de toekomst van investeren, door conventionele wijsheid te combineren met verwerkingskracht. Ze verkent nieuwe grenzen voor het investeren in Europa, waardoor ze een leidende kracht richting verandering is in de investeringswereld.


Reshma Sohoni, medeoprichter en managing partner, Seedcamp

Foto: Seedcamp

Het is altijd een uitdaging voor vrouwen om weer aan het werk te gaan na een zwangerschapsverlof. Reshma Sohoni, de medeoprichter en managing partner van het Europese durfkapitaalbedrijf Seedcamp, weet dat.

Sohoni nam zes maanden vrij toen haar tweede kind werd geboren, in 2017, en voelde zich ‘verroest en ontkoppeld’ toen ze terugkeerde naar het kantoor, alsof ze een half jaar achter liep op haar concurrenten.

“Het ging niet alleen om het terugkomen op het werk, het ging erom dat ik van mezelf verwachte dat ik meteen weer op de toppen van mijn kunnen zou presteren”, vertelt ze.

Zo kwam ze op het idee een verplichte zwangerschapsverlof van zes maanden binnen haar team en op maat gemaakte werkregelingen aan te bieden aan ouders die weer aan het werk gaan. Ze pleit ook voor bedrijven om in-office kinderdagverblijven of kinderopvang aan te bieden, en vorig jaar investeerde Seedcamp in Peppy – een virtuele marktplaats die ouders linkt aan vakmensen zoals lactatiekundigen en werkgevers de kosten laat dekken. Het heeft ook Ben, een werkplek-bijstand provider, en Spill, een hulpmiddel voor geestelijke gezondheidszorg, gesteund om te helpen bij het bieden van holistische ondersteuning aan werknemers.

Sohoni had zich gemakkelijk na haar verlof zonder te morren weer op de investeringen van Seedcamp – die Revolut, TransferWise en UiPath omvatten – kunnen concentreren. In plaats daarvan blijft ze vechten om de overgang voor ouders naar de werkvloer gemakkelijker te maken en haar inspanningen maken de investeringswereld toegankelijker.


David MacDonald, oprichter, The Path

Foto: The Path
Foto: The Path

Een groeiend aantal beleggers realiseert zich dat hun verantwoordelijkheden verder gaan dan alleen het verdienen van geld voor hun klanten.

David MacDonald zegt dat hij zijn baan als senior partner bij een vooraanstaande vermogensbeheerder op een zeker moment niet meer kon rijmen met zijn waarden, omdat hij mensen de opdracht gaf om te investeren in allerlei milieubelastende bedrijven.

Hij verliet daarom de vermogensbeheerder in 2018 om The Path op te richten, een financieel adviesbureau dat zich richt op milieu-, sociale en bestuurlijke factoren.

MacDonald heeft zijn team de tweeledige opdracht gegeven om het vermogen van hun klanten te laten groeien én hen te helpen een positief meetbaar effect op de planeet te hebben. Hij ziet sparen, pensioenen en portefeuilles als een waardevolle hulpbron op weg naar verandering en een duurzame toekomst.

Zo kunnen mensen hun geld investeren in groene en ethische bedrijven om hen te ‘belonen’ voor het werk dat ze doen, en bedrijven die gebruikmaken van fossiele brandstoffen aanzetten tot verandering door hun fondsen in die ondernemingen terug te trekken.

“Lange termijn beleggers moeten investeren in de bedrijven die oplossingen vinden voor een duurzame toekomst, en de bedrijven die vernietiging veroorzaken mijden”, zegt hij.

Door prioriteit te geven aan zowel financieel rendement als aan het redden van de planeet, verschuift MacDonald het doel van investeren: van het verdienen van inkomsten naar het hebben van een effect. Bovendien stelt hij mensen in staat om hun spaargeld te benutten en een verschil te maken, waardoor hij een echte aanstichter van verandering in investeringswereld wordt.


Consumer Tech


Daniel Ek, CEO en oprichter, Spotify

Foto: Drew Angerer/Getty Images

Spotify’s chief executive, Daniel Ek, zorgde voor een revolutie in de digitale muziek toen hij in 2006 samen met Martin Lorentzon de streamingdienst oprichtte. Ondanks de hevige concurrentie van onder meer YouTube en Apple Music groeide Spotify met 138 miljoen abonnees uit tot de grootste abonnementsmuziekservice van de wereld.

Ek is terughoudend, geeft zelden media-interviews en heeft in de sector de reputatie een ‘nerd’ te zijn. Hij is zeer ambitieus en bereid om de strijd aan te gaan met de grote Amerikaanse technologiegiganten om Spotify tot een wereldwijd succesverhaal uit te bouwen.

In 2018 vertelde Ek aan Fast Company dat hij van efficiëntie houdt en niet van sociale verplichtingen. “Mijn vrienden weten dat ik graag door ze word uitgenodigd maar dat de kans groot is dat ik niet kom. Die transparantie helpt. Dit is hoe ik in elkaar zit. Het is niet persoonlijk. Het betekent niet dat ik niet van je gezelschap geniet. Het betekent alleen dat mijn focus ergens anders ligt.”

Die focus en ambitie werpen hun vruchten af. In 2019 heeft Spotify een publiekelijk schot genomen op Apple en een antitrust-klacht bij de EU ingediend over de voorwaarden van de App Store. Deze klacht heeft ertoe geleid dat de EU in juni een onderzoek heeft ingesteld naar de App Store en of de regels van de App Store voor ontwikkelingen in strijd zijn met de concurrentieregels. Met als resultaat flinke kopzorgen bij Apple.

In een interview met Bloomberg TV in mei zei Ek dat Apple “op het gebied van de concurrentie de goede kant op gaat”. Hij gaf ook aan dat hij van plan is om Spotify verder uit te bouwen tot een onafhankelijke reus en zei dat hij niet geïnteresseerd is in de verkoop van zijn bedrijf aan een Amerikaans mediabedrijf als Netflix.


Xavier Niel, oprichter, Iliad

Foto: Aurelien Morissard/IP3/Getty Images

De Franse miljardair Xavier Niel is de belichaming van het enfant terrible. De ondernemer beleefde zijn eerste grote doorbraak in de jaren tachtig met het aanbieden van seks-chatdiensten op de vroege Franse internetdienst Minitel.

Enkele decennia later is Niel met zijn firma Iliad nog steeds een verstorende kracht in de telecomwereld, mede dankzij de lancering van de mobiele operator Free Mobile in 2012, revolutionair vanwege de goedkope data-abonnementen.

Niel, nu in de 50, wil graag het ondernemersevangelie over Frankrijk verspreiden.

In 2019 richtte hij een gratis, private coderingsschool op, 42 genaamd, en hij is de belangrijkste financier van de grote startersfabriek Station F, gevestigd in een oud Parijs’ spoorweggebouw. De energieke Niel wil graag dat toekomstige ondernemers niet op hem lijken. Station F is voor “mensen die niet – hoe zeg je dat netjes? – traditioneel, blank en katholiek zijn”, vertelde hij Business Insider in 2017. “We streven hier naar diversiteit, Parijs heeft meer diversiteit nodig.”


Dmitry Polishchuk, directeur zelfrijdende auto’s, Yandex

Foto: Yandex

Dmitry Polishchuk is een veteraan bij Yandex, de Russische internetgigant die een soort Amazon, Google en Uber in één is. Het bedrijf daagt Silicon Valley uit op elk gebied; van AI, tot zoekmachines, tot online retail en automotive innovaties.

Polishchuk begon 12 jaar geleden bij het bedrijf als ontwikkelaar van mobiele diensten, verhuisde naar de afdeling Maps, om vervolgens toezicht te houden op de Yandex Browser en zijn mobiele distributie.

Het was Polishchuk die uiteindelijk in 2016 aan de leiding van Yandex voorstelde een zelf rijdende auto-divisie op te richten. Dat viel samen met soortgelijke experimenten in de VS bij Google, Uber en een aantal autonome startups. “Zelfs als relatieve nieuwkomer zou Yandex met zijn grote talenten en rijke technologische basis kunnen proberen zich bij deze race aan te sluiten,” vertelt hij aan Business Insider.

De ontwikkeling van een zelfrijdend voertuig begon in 2017, wat enkele maanden later resulteerde in een prototype. “Aan het einde van dat jaar begonnen we met onze tests op de openbare weg, en een half jaar later lanceerden we de eerste Europese robottaxiservice met niemand achter het stuur”.

Voor Polishchuk is het een genot om de combinatie van technologieën te zien die nodig is om autonome voertuigen te laten werken. “Het gaat om een diepgaand begrip van alle componenten van deze veelzijdige technologie in combinatie met geavanceerd onderzoek”, zegt hij.

Zijn streven is dat de zelfrijdende auto’s van Yandex binnen drie tot vijf jaar veilig “door de straten van Moskou zwerven”.


Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, Europese Commissie

Foto: Reuters

In haar zesjarige ambtstermijn als Europese commissaris heeft Margrethe Vestager de toon gezet voor de manier waarop overheden controle kunnen houden over de grote techneuten.

Nu Facebook en Google steeds meer macht krijgen, heeft Vestager het mededingingsrecht gebruikt om boetes van miljoenen, zelfs miljarden dollars op te leggen om van alles te bestraffen: van de overname van Whatsapp door Facebook tot aan Google die zijn eigen diensten voortrok in de zoekresultaten.

Ze vertelde The New York Times in 2019: “Sommige van deze platforms hebben de rol van zowel speler als scheidsrechter, en dat is toch oneerlijk? Je zou nooit een voetbalwedstrijd accepteren waarbij het ene team ook de scheidsrechter is.”

Haar focus op big tech heeft de politieke aandacht getrokken. President Trump klaagde in 2018: “Uw belastingsvrouw haat de VS echt,” waarop Vestager droog reageerde: “Ik werk met belasting en ik ben inderdaad een vrouw.”

Vestager voert haar digitale blauwdruk uit voor Europa, waarbij ze onder meer de Amerikaanse app-ecosystemen overneemt, de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie reguleert en een digitale belasting invoert.

Een ander teken dat ze bereid is om de bestaande regels volledig te herschrijven is het antitrustonderzoek naar Apple dat ze in juni opende, nadat Spotify en andere kleinere app-makers zich beklaagden over de 30% heffing die ze aan Apple betalen op in-app-aankopen. De uitkomt van dit onderzoek zou het App Store-model van Apple volledig overhoop kunnen gooien.


Zoé Vilain, chef strategie en directeur Europa, Jumbo Privacy

Foto: Jumbo Privacy

Wanneer de app waar je voor werkt gericht is op het beschermen van de privacy van de gebruikers tegen big tech, dan is de functie van privacyofficier geen geringe taak.

Zoe Vilain heeft een juridische achtergrond en begon in 2019 bij Jumbo. Het idee achter Jumbo’s app is om één plek te hebben van waaruit gebruikers gemakkelijk de stroom van gegevens kunnen controleren die constant uitlekt via onze verschillende socialmedia-accounts, e-mailadressen en meer.

De app biedt een scala aan functies, waaronder het op grote schaal blokkeren van adverteerders, twee-factor authenticatie, en zelfs het archiveren van oude gênante Facebook-berichten.

Dit jaar heeft de app zijn eerste serie A voltooid en zijn premium business model gelanceerd, waarbij gebruikers kunnen kiezen hoeveel ze willen betalen voor een premium account.

Tijdens de ontwikkelingsfase van Jumbo zette Vilain zich ook breder in voor de verdediging van privacy. Ze diende samen met de Franse waakhond voor gegevensbescherming een GDPR-klacht in tegen Clearview AI, het bedrijf voor gezichtsherkenning dat in januari de krantenkoppen haalde.

“Ik ben bij Jumbo gekomen omdat ik echt geloof dat dit een bedrijf is dat verandering kan bewerkstelligen, en ik denk dat de consument bescherming nodig heeft,” vertelt ze Business Insider.


Storm Fagan, chief product officer, Just Eat

Foto: Just Eat

Storm Fagan werkt al vijf jaar bij de Europese maaltijdbezorgdienst Just Eat. In die tijd heeft het bedrijf sterke concurrentie zien opstaan zoals Deliveroo (gesteund door Amazon) en Uber Eats.

In 2019 bedacht Fagan een project om Just Eat een voorsprong te geven op zijn concurrenten – het hybride platform. Dit betekent in wezen dat Just Eat gebruikers een mix biedt van restaurants die exclusief gebruik maken van het bezorgnetwerk en restaurants die al gebruik maken van hun eigen bezorging. Het doel is om het platform flexibeler te maken in de relatie met restaurants. “Wat we proberen te doen is om ook de chiquere restaurants online beschikbaar te maken”, vertelt Fagan aan Business Insider.

Fagan probeert Just Eat ook onderscheidend te maken door machine learning te integreren in de back-end technologie – met als doel de levering logistiek zo soepel en responsief mogelijk te laten verlopen. Ze wijst erop dat de unieke uitdaging in de sector de ongelooflijk korte levertijden zijn.

“Op dat vlak kan nog veel winst behaald worden. Als je iets verandert dat twee seconden van een deel van het precies afhaalt, kan dat op grote schaal een enorme impact hebben voor het bedrijf”, zegt ze.


Katja Hofmann, hoofdonderzoeker en teamleider Game Intelligence, Microsoft Research Cambridge

Foto: Microsoft

Het team van Hofmann is gericht op het bevorderen van een bepaald gebied van kunstmatige intelligentie: reinforcement learning (een zelflerend vermogen dat valt onder de categorie machine learning) en maakt daarbij gebruik van videogames als trainingshulpmiddel.

Games vormen een arena van onschatbare waarde voor AI-onderzoek, waarbij sets van ingewikkelde regels aan algoritmes worden gegeven zodat zij voor zichzelf kunnen bepalen hoe ze hun taken het beste kunnen uitvoeren en hoe ze zelf kunnen leren.

“Wij zijn ervan overtuigd dat games een transformatie teweeg zullen brengen in de manier waarop we met AI-technologie omgaan. Mijn doel op de lange termijn is om AI-systemen te ontwikkelen die leren samenwerken met mensen, die hun gebruikers ondersteunen en helpen om complexe problemen in de echte wereld op te lossen”, schrijft Hofman in haar bedrijfsprofiel.

In 2019 organiseerde Hofmann een wedstrijd die codeurs uitdaagde om een AI te creëren die in staat is om diamanten te delven in Microsoft’s razend populaire open-wereld spel Minecraft. Geen van de kandidaten was volledig succesvol, maar het was een nuttige oefening.

“Het is spannend om deel uit te maken van dit proces en te zien hoe snel de gemeenschap vooruitgang heeft geboekt op het gebied van fundamenteel moeilijke problemen,” vertelt Hofmann Business Insider.

“Tegelijkertijd staan we voor grote uitdagingen om te begrijpen naar wat voor soort applicaties we moeten toewerken en hoe deze ons dagelijks leven zullen beïnvloeden. Ik ben optimistisch dat we op de juiste weg zitten, maar er is nog veel werk aan de winkel”.


Richard Corbett, algemeen manager VK, Ierland en Benelux, Voi

Foto: Voi

Richard Corbett is verantwoordelijk voor het aanwakkeren van de elektrische scooter-hype op de achtergebleven markt van het Verenigd Koninkrijk, een van de weinige Europese landen waar een volledig verbod bestond op de voertuigen.

Voordat hij afgelopen mei naar de Zweedse scooter startup Voi kwam, werkte Corbett voor rivaliserende scooter startup Bird, waar hij lobbyde voor en toezicht hield op de lancering van de eerste elektrische-scooter trial van het Verenigd Koninkrijk in het Olympische park in Londen. Dat was een enorme stap omdat het technisch gezien nog illegaal was om elektrische scooters te gebruiken op de Britse wegen.

Het begin van de coronaviruspandemie veranderde echter alles, waardoor de onderhandelingen van Corbett en andere scooterexperts met de Britse regering werden versneld. In juni heeft de Britse regering officieel toestemming gegeven voor scooterverhuurbedrijven om te beginnen met het uitvoeren van proeven in Britse steden.

“Het groene licht voor e-scooters stelt ons in staat om radicaal te heroverwegen hoe we ons in steden bewegen. We willen steden en gemeenten helpen om hun ruimte beter te benutten en e-scooters zijn daar een belangrijk onderdeel van, zodat mensen kunnen reizen met een koolstofarme, toegankelijke en betaalbare manier van transport”, vertelt Corbett aan Business Insider.

“E-scooters kunnen de alleenheerschappij van de auto uitdagen. Aangezien meer dan 60% van alle autoritten in het Verenigd Koninkrijk worden gemaakt door één persoon die minder dan 5 kilometer rijdt, hebben we een echte kans om deze autoritten te vervangen door e-scooters en te helpen onze straten koolstofvrij te maken. Dit is de toekomst van het reizen in stedelijke gebieden en zal uiteindelijk onze steden transformeren. Net zoals auto’s dat 100 jaar geleden hebben gedaan”.


Meghna Jayanth, videogameschrijver en activist, Red Queens

Foto: Red Queens
Foto: Red Queens

De Britse Meghna Jayanth is een bekroonde videogameschrijver, van onder meer het verhalende avontuur 80 Days en het nieuwe spel Sable dat binnenkort wereldwijd gelanceerd wordt.

In 2019 richtte Jayanth Red Queens op, een game-verhalend adviesbureau, samen met collega verhalend-ontwerper Leigh Alexander.

Naast haar creatieve werk is Jayanth een activist die zich heeft voorgenomen om seksisme en racisme uit de game-industrie te verdrijven.

Deze zomer kwam er een reeks verhalen naar buiten van vrouwen in de game-industrie die te maken hebben gehad met pesterijen en mishandeling. Dat resulteerde onder andere in meerdere ontslagen bij de Franse gamegigant Ubisoft naar aanleiding van verontrustende beschuldigingen in de pers en op sociale media.

Jayanth sprak vorig jaar openlijk over haar eigen ervaring met wangedrag en is sindsdien een pleitbezorger en steunpilaar voor mensen die naar voren komen met hun verhalen.

Ze pleit ook voor het up to date brengen van de industrie, onder meer door gedragscodes af te spreken.

“We hebben de neiging in de technologie en de games om te proberen het wiel opnieuw uit te vinden terwijl het helemaal niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden,” vertelt ze aan Business Insider.

“De gamewereld is een vooruitstrevende industrie en ik vind dan ook dat we de verantwoordelijkheid hebben in te grijpen als werknemers in onze industrie worden uitgebuit”, voegt ze toe. “De tech- en de game-industrie hebben een voorbeeldfunctie voor de rest van de wereld.”


Eva Gouwens, CEO, Fairphone

Foto: Fairphone

Sommige sectoren (zoals de mode- en de voedingsindustrie) lijken de laatste jaren wel te ontploffen met milieuvriendelijke en fairtrade startups. In de smartphonewereld is het echter nagenoeg stil gebleven als het over de milieuschade en uitbuiting van werknemers in deze sector gaat.

Fairphone mag wereldwijd qua naamsbekendheid nog mijlenver verwijderd zijn van Apple of Samsung is, maar toch timmert het Nederlandse bedrijf gestaag aan de weg met zijn duurzame smartphones. Tot nu toe heeft het bedrijf drie versies van de telefoon gelanceerd en zijn er sinds de oprichting in 2013 meer dan 180.000 stuks verzonden. CEO Eva Gouwens verwacht dat in de de volgende fase van Fairphone ook de naamsbekendheid van het merk groeien.

“In de komende vijf jaar richten we ons op het verder verhogen van onze inkomsten door over te schakelen naar een groter, meer mainstream publiek en op het versterken van onze positie in de industrie, om zo onze positieve impact in de hele waardeketen te maximaliseren. Daarmee laten we de industrie zien dat het mogelijk is om commercieel succesvol te zijn én mensen en de planeet tot een standaard onderdeel van het zakendoen te maken”, vertelt ze aan Business Insider

Gouwens werd in 2018 CEO bij Fairphone.


Enterprise Tech


Alexander Aghassipour, medeoprichter, Zendesk

Foto: Zendesk

In de 13 jaar sinds de oprichting van Zendesk vanuit een loft in Kopenhagen is het bedrijf van een klantrelatiemanagement-tool (CRM) uitgegroeid naar een onderneming met een waarde van meer dan 10 miljard dollar.

“Vroeger moesten we klanten vertellen dat SaaS een goede zaak was”, zegt medeoprichter Alexander Aghassipour, verwijzend naar software als dienst. “Enterprise-technologie was verschrikkelijk, het ging alleen maar over functies en nooit over de klant.”

Vlak na de start van het bedrijf vertrok Aghassipour naar de Verenigde Staten waar hij tien jaar lang bouwde aan de onderneming in de functie van hoofdproductofficier. Inmiddels mag Zendesk dan een gevestigde naam zijn, volgens Aghassipour is er nog genoeg werk aan de winkel.

Inmiddels terug in Denemarken houdt hij zijn handen dan ook nog steeds stevig aan het stuur. Het bedrijf is nog steeds in de groeimodus en Aghassipour ziet het als zijn taak om de visie en de cultuur van het bedrijf te bewaken.

“Dertien jaar geleden zijn we begonnen vanuit de gedachte dat klantenondersteuning deel uit zou moeten maken van de marketing naar potentiële klanten”, zegt hij. “Nu is het mijn taak om ervoor te zorgen dat onze oorspronkelijke visie nog steeds de leidraad van het bedrijf is en dat iedereen dezelfde focus houdt.”

Niet streven naar verandering lijkt tegen de insteek van de meeste moderne bedrijven te gaan maar Aghassipour is er van overtuigd dat klanten en gebruikers de voorkeur geven aan een bedrijf dat vasthoudt aan zijn beste ideeën.


Laura Urquizi, CEO, Red Points

Foto: Red Points

Red Points maakt gebruik van kunstmatige intelligentie bij het opsporen van fraude en helpt bedrijven bij het opsporen van namaakverkoop, piraterij en schending van het auteursrecht. Nadat CEO Laura Urquizi ervoor koos om de aanpak van het bedrijf te veranderen en meer tech-gedreven te worden, zag het bedrijf zijn groei versnellen.

“Vroeger werd alles handmatig gedaan maar nu hebben we een tool gebouwd die de markt transformeert”, vertelt Urquizi aan Business Insider.

Red Points automatiseert de opsporing en verzending van inbreukmeldingen met behulp van marktplaatsscans en automatische beeldherkenning. Het maakt gebruikt van aanpasbare regels waardoor merken prioriteiten kunnen stellen en handhavingsacties kunnen automatiseren.

In de vijf jaar sinds haar aanstelling is Red Points marktleider geworden op het gebied van fraudedetectie via zijn software-as-a-service platform en heeft het aanzienlijke risicodragend kapitaal aangetrokken om zijn wereldwijde activiteiten op te schalen.

Urquizi is een ambitieuze leider en het bedrijf blijft zijn aanbod dan ook uitbreiden. Onlangs lanceerde het een oplossing voor wat het bedrijf de “grijze markt” noemt van echte producten die illegaal worden gedistribueerd.

“Ik wil meer”, zegt Urquizi. “We zijn goed op weg, maar we kunnen nog veel meer doen om nog veel meer bedrijven te helpen. Door te blijven innoveren met geavanceerde producten voor onze klanten”.


Hala Zeine, CPO, Celonis

Foto: Celonis

Vertrekken bij een groot Duits techbedrijf om je bij een startup aan te sluiten, is niet de meest conventionele weg, maar Hala Zeine is ook geen conventioneel persoon. Doordrenkt met een diepe passie om te begrijpen hoe data werken, werkte Zeine zich omhoog van assistent tot president bij databedrijf SAP voordat ze zich aansloot bij startup Celonis.

Als chief product officer leidt ze de groeiplannen van het process mining-bedrijf dat klanten helpt om snel inzicht te krijgen in hun operationele processtromen om zo  hun bedrijfstransformatie te optimaliseren.

Celonis gaat de concurrentie aan met gevestigde bedrijfssoftwarebedrijven en is inmiddels marktleider op het gebied van process mining.

Als supplychain-specialist is Zeine vastbesloten om een groot deel van de ruis in toeleveringsketens en distributiekanalen weg te halen, omdat dit problemen veroorzaakt voor Celonis-klanten wereldwijd. “Veel ruis zorgt voor weinig actie in de toeleveringsketen”, zegt ze.

Sinds haar toetreding tot het bedrijf, slechts 11 maanden geleden, is ze erop gericht om net een stapje verder te gaan voor klanten die Celonis gebruiken. Ze streeft ernaar gebruikers operationele winst laten behalen.

In april, te midden van de coronapandemie, hielp Zeine bij het lanceren van een op machine learning gebaseerde app voor gebruikers om automatisch onregelmatigheden voor klanten te signaleren. “Dat voelde een beetje alsof ik bovenmenselijke krachten uitdeelde aan onze klanten zoals Iron Man dat deed bij Jarvis”, zegt ze.


Chris Dudderidge, managing director Verenigd Koninkrijk en Ierland, UiPath

Foto: UiPath

Chris Dudderidge, de directeur voor het Verenigde Koninkrijk en Ierland bij software decacorn UiPath, is volledig gefocust op zijn klanten.

UiPath is gespecialiseerd in procesautomatisering via robotica – gericht op het automatiseren van repetitieve computertaken zodat mensen binnen het bedrijf tijd over houden voor leukere zaken. De rol van Dudderidge is het verkopen van die visie aan nieuwe klanten en dat levert het bedrijf naar eigen zeggen 400 miljoen dollar aan jaarlijkse terugkerende inkomsten op

“Ik word geïnspireerd door onze missie om menselijke prestaties te versnellen en  werk weer leuk te maken”, vertelt Dudderidge aan Business Insider. “Het hele team heeft zich achter onze automatiseringsaanpak geschaard, door alle werkstromen die geautomatiseerd kunnen worden, te automatiseren en zo saaie, repetitieve taken van de medewerkers weg te nemen”.

Met 20 jaar ervaring in de verkoop van software blijven klanten het belangrijkste aandachtspunt. Voor Dudderidge. Zijn taak bij UiPath-opdracht is het verzekeren dat het belang van de klant niet te lijden heeft onder de snelle groei van de softwaretool.

“Ik probeer ervoor te zorgen dat klanten niet terugdeinzen voor complementaire technologieën”, zegt hij. “In het verleden werd het gebruik van meerdere soorten technologieën tegelijk als een uitdaging gezien. Met RPA bewijzen we dat het gemakkelijker dan ooit is om verschillende uitmuntende tools samen te voegen en zo langlopende workflows en bedrijfsprocessen beter te laten verlopen.”


Nigel Toon, CEO, Graphcore

Foto: Graphcore

AI-chip startup Graphcore is het lievelingetje van de Britse startupscene, met het potentieel om de volgende ARM te worden.

Graphcore combineert zijn intelligentie processor unit (IPU) met software, en de startup stelt dat zijn AI-chips kunnen concurreren met de beste in de business, namelijk die van Nvidia, Intel, AMD en Qualcomm.

CEO Nigel Toon zou het moeten weten. Hij is een veteraan in de chipindustrie. Zijn vorige bedrijf Icera werd overgenomen door Nvidia. Hij werkte ook bij Altera, dat vervolgens werd overgenomen door Intel.

Met Graphcore kijkt Toon naar een wereld waarin computers misschien denken als mensen en de daar de onderliggende technologie voor nodig hebben.

 “Toen we Graphcore creëerden, ontwierpen we producten die de beste beschikbare technologie voor de taken van de dag zouden overtreffen”, vertelt Toon aan Business Insider. “We bouwden ook systemen die zouden uitblinken in de veel uitdagender AI van morgen – inclusief modellen met miljarden parameters en zeer schaarse gegevens.”

De startup van 2 miljard dollar heeft sindsdien vooruitgang geboekt, waarbij grote klanten als Microsoft en JPMorgan het beste uit de technologie van het bedrijf hebben gehaald.

“Onze missie is altijd geweest om vernieuwers de volgende doorbraak in machine intelligentie te laten creëren”, zegt Toon. “Dat betekent dat klanten van Graphcore problemen benaderen met de vraag ‘wat maakt mijn verbeelding mogelijk?’ in plaats van ‘wat maakt mijn technologie moeilijk?'”


Vishal Marria, oprichter en CEO, Quantexa

Foto: Quantexa

Met bijna 15 jaar ervaring in de aanpak van financiële criminaliteit, toezicht en klantenonderzoek is Vishal Marria een leider in zijn vakgebied.

Na het neerleggen van zijn rol als uitvoerend directeur bij accountantskantoor EY, waar hij toezicht hield op hun inspanningen tegen financiële criminaliteit, richtte Marria Quantexa op, een fraudebestrijdingsbedrijf dat kunstmatige intelligentie inzet om het witwassen van geld tegen te gaan en besluitvorming te verbeteren.

Sindsdien heeft de firma 90 miljoen dollar aan investeringen opgehaald, met grote namen als Accenture, HSBC en Evolution Equity Partners aan boord.

“Het is een ongelooflijk spannende tijd voor Quantexa”, vertelt Marria aan Business Insider. “We hebben twee zeer sterke kwartalen achter elkaar gehad, en we hebben de vraag naar ons platform alleen maar zien stijgen sinds de coronacrisis.”

In 2018 won Marria de prestigieuze Ondernemersprijs bij de Enterprise Awards in Londen, lokaal beschouwd als “de Oscars van de technologie-industrie”.


Piotr Holubowicz, medeoprichter en CEO, SEEDiA

Foto: SEEDiA

SEEDiA is een van de spannendste bedrijven dat Polen de afgelopen jaren heeft voortgebracht. Het heeft in heel Europa prijzen gewonnen voor zijn innovatieve stadsontwerpen.

Van slimme bushokjes tot vuilnisbakken en banken, SEEDiA maakt gebruik van zonne-energie om een omgeving, openbaar of privé, interactief en toegankelijk te maken.

“Ik bouwde ons allereerste prototype voor een bank op zonne-energie al in 2015, maar toen al wist ik dat ik iemand nodig had met een beetje meer zakelijke ervaring”, vertelt Piotr Holubowicz, de medeoprichter en CEO van SEEDiA, aan Business Insider.

Hij benaderde Artur Racicki, een bekende serieondernemer in Krakau, via Facebook Messenger, en korte tijd later richtten zijn samen SEEDiA op.

Tijdens de coronacrisis bedachten Holubowicz en Racicki een speciale lijn van op zonne-energie werkende dispensers voor handdesinfectiemiddelen, ontworpen voor openbare plaatsen zoals kantoren en winkelcentra.

“De publieke sector vormt het grootste deel van onze klantenkring, omdat veel van ons werk zich afspeelt rond ‘slimme’ stadsruimtes”, zegt Holubowicz. “Maar we zien nu ook steeds meer interesse van zakelijke klanten die zich aan willen passen aan het nieuwe normaal.”


Kate Kallot, directeur AI en machine learning, ARM

Foto: ARM

Na het bemachtigen van een stageplek bij Intel begin 2010 klom Kate Kallot binnen zes jaar op tot directeur van het interne AI-team van dat bedrijf.

Sinds ze zich begin 2019 bij halfgeleider- en softwaregigant ARM aansloot heeft Kallot zich geconcentreerd op strategische samenwerkingen die het wereldwijde technologie- en ontwikkelaarsecosysteem in staat stellen om “echt wereldproblemen” op te lossen.

“Als er één ding is dat de pandemie me heeft geleerd, dan is het wel hoe belangrijk het is om soms een stap terug te kunnen doen van een ongelooflijk druk schema, adem te halen en op te laden”, vertelt ze Business Insider.

“Voordat ik bij ARM kwam, denk ik niet dat ik me realiseerde hoeveel aandacht er zou zijn voor de ‘menselijke invalshoek’ en voor het helpen van mensen in nood, maar dat is echt waar mijn werk hier om draait.”

Kallot heeft inmiddels een flinke prijzenkast: ze werd uitgeroepen tot VentureBeat’s Women in AI Rising Star of 2020, won de Best of Innovation Award van CES en de China AI Industry Innovation Alliance Award voor het meest opmerkelijke product in 2018.

In de afgelopen 18 maanden heeft ze teams begeleid bij ARM, UNICEF en het startupbootcamp van de Gates Foundation. Ook lanceerde ze de eerste datawetenschappelijke wedstrijd voor Afrikaanse ontwikkelaars.


Sanj Bhayro, vice-president operations & customer growth, Google Cloud

Foto: Google

Sanj Bhayro kwam in maart bij Google Cloud, waar hij nu toezicht houdt op de activiteiten en de groei van klanten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Als afgestudeerde van Manchester Metropolitan University, waar hij politicologie en sociologie studeerde, en vervolgens de prestigieuze IMD Business School, in Zwitserland, werkte Bhayro 15 jaar bij Salesforce voordat hij daar dit jaar door Google werd weggekaapt.

Hij richt zich nu op het helpen van zijn nieuwe bedrijf bij het opbouwen van de schaal die nodig is om de snelgroeiende vraag naar de cloudservice in de hele EMEA-regio te ondersteunen.

In slechts drie maanden tijd heeft hij belangrijke samenwerkingsverbanden met onder meer Orange, HSBC, Lloyds Banking Group en Deutsche Bank gerealiseerd, waarvan de laatste onlangs een groot 10 jaar durend cloudpartnerschap met Google aankondigde.

“Het is onze taak als leiders om te dienen door te luisteren, empathie te tonen en talent te ontwikkelen”, vertelt hij aan Business Insider. “Het is ongelooflijk belangrijk om een divers, inclusief personeelsbestand op te bouwen dat een afspiegeling is van onze klanten, partners en gemeenschappen.

“Ik werk graag samen met slimme, creatieve mensen om succesvolle teams op te bouwen met een sterk gevoel voor doelgerichtheid, en om een bedrijf op te bouwen dat voor groei in EMEA zal zorgen terwijl we onze klanten ondersteunen om te transformeren en te innoveren.”


Martin van der Brink, CTO, ASML

Foto: ASML

Martin van der Brink werd in juli 2013 benoemd tot chief technology officer van ASML, de grootste leverancier van systemen voor de halfgeleiderindustrie. Hij is al vanaf het begin werkzaam bij het bedrijf sinds dat in 1984 werd opgericht en hield drie decennia lang toezicht op de koers van de onderneming.

“Ik ben in het begin bij ASML begonnen, samen met ongeveer 50 andere medewerkers. De consensus in de markt was dat we niet succesvol zouden zijn”, vertelt hij aan Business Insider. “Vandaag de dag hebben we meer dan 25.000 werknemers.”

In 2012 kreeg Van der Brink een eredoctoraat in de natuurkunde van de Universiteit van Amsterdam en in 2014 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Op de vraag wat hij het leukst vindt aan zijn rol bij ASML zegt Van der Brink: “Het is in de eerste plaats de techniek die me fascineert.”

“Halfgeleiderlithografieapparatuur bestaat niet uit één technologie, maar brengt veel verschillende soorten expertise samen: optiek, mechatronica, elektronica, software engineering, chemie. Ik heb altijd de ambitie gehad om multidisciplinair te werken, in plaats van me op één ding te richten.”

“Werken met getalenteerde ingenieurs van over de hele wereld, met onze leveranciers, ons eigen innovatieteam en onze klanten – hun expertises samenbrengen is wat ik het leukste vind aan mijn werk”.


Retail


Maria Raga, CEO, Depop

Foto: Depop

Social peer-to-peer app Depop begon als een modeplatform voor het delen van foto’s van preloved kleding en de verkoop ervan. Maar de ervaren fashion executive Maria Raga heeft er nog veel meer van gemaakt.

Na te hebben gewerkt als leidinggevende bij Groupon trad Raga zes jaar geleden toe tot Depop als vice-president operations. Binnen twee jaar groeide ze uit tot CEO.

Hoewel ze zelf zegt dat het bedrijf organisch gegroeid is, is het modeplatform onder haar leiding duidelijk opgebloeid. Depop, dat meer dan 15 miljoen actieve gebruikers heeft, helpt mensen in de leeftijd van 26 jaar hun eigen mini business te vormen.

Het maakt niet alleen ondernemers van de millennials die het platform gebruiken, maar verschuift ook de manier waarop mensen kijken naar het kopen van kleding bij fastfashionwinkels.

Raga verandert de manier waarop mensen winkelen omdat ze door Depop minder nieuwe kleren kopen en zo verspilling voorkomen.

Door ’toegankelijk, democratisch en inclusief’ te zijn, wil Raga de gebruikers van Depop een gevoel van individualiteit en authenticiteit bieden.

Door het aanbieden van speciale limited collecties en populaire vintage-kleding, richt Depop zich op liefhebbers en voorziet ze in de groeiende behoefte aan ethisch verantwoorde kleding.


James Matthews, CEO, Ocado Technology

Foto: Ocado Technology

Hij staat bekend als een disruptor in de digitale retailwereld – een ondernemer die een branche op de kop zet door nieuwe spelregels te introduceren – en Matthews zichzelf meer als de chief technology officer (CTO) van Ocado Technology dan als CEO.

Hij leidt een team van meer dan 2000 mensen, waaronder werktuigbouwkundigen, robottechnici en softwaretechnologen, en houdt toezicht op een verscheidenheid aan technologieën die gericht zijn op het synchroniseren van retailprocessen.

In de afgelopen twee jaar heeft Matthews een sleutelrol gespeeld in de ontwikkeling van Ocado’s reputatie in de retailtechnologie door het bedrijf in staat te stellen op schaal te opereren. Zijn bedrijfsvoering hielp het bedrijf bij het ontwikkelen en lanceren van winstgevende online boodschappenservices voor retailers over de hele wereld.

Matthews hielp bij de lancering van het Ocado Smart Platform, een oplossing die voldoet aan de complexe en veranderende behoeften van de consument, voor zowel Sobeys in Canada als de Casino Group in Frankrijk. Op dit moment werkt hij met vijf internationale klanten die samen meer dan 20 online supermarktdiensten omvatten.

Tijdens de pandemie zag Matthews toe op de snelle schaalvergroting van Ocado en Morrisons in het Verenigd Koninkrijk, toen de online supermarkt groeide van 7,5% naar meer dan 12% in iets meer dan vier maanden.

Voor zijn rol als CEO bouwde hij Ocado’s merchandise-tak van de grond op en hield hij in slechts vijf jaar toezicht op een veertienvoudiging van de groei. In die tijd slaagde hij er ook in om de snelle leveringsservice van het bedrijf, Zoom, aan de gang te krijgen, waardoor consumenten binnen een uur na het plaatsen van de bestelling hun boodschappen kunnen laten bezorgen.


John Schoolcraft, Global Chief Creative Officer, Oatly

Foto: Oatly

Door zijn unieke reclamestijl is Oatly uitgegroeid van een weinig bekende voedingsmiddelenproducent tot een onbevreesd merk.

John Schoolcraft werd aangenomen om een geheel nieuwe visie voor het havermelkbedrijf te ontwikkelen, waarbij het bestuur er vooral op gebrand was iemand in te huren die zelf niet uit de voedingsindustrie kwam.

Hoewel Schoolcraft in eerste instantie vraagtekens zette bij melk gemaakt van haver, slaagde hij er toch in de interesse van de consument voor plantaardige zuivelalternatieven aan te wakkeren, door middel van statistieken en wetenschappelijk bewijs.

Vooral door de innovatieve verpakkingen met een “raar ontworpen, met koppelteken geschreven logo dat eindigt in een uitroepteken” droeg Oatly bij aan een wereldwijde beweging richting een meer duurzame, plantaardige levensstijl. Schoolcraft hielp de inkomsten van het bedrijf te verdubbelen door de verpakking een modern imago te geven en zo de nieuwsgierigheid van de klant te wekken.

Omdat hij weet dat mensen makkelijk verveelt raken door merken, zorgde Schoolcraft ervoor dat Oatly onverwachte boodschappen op zijn producten plaatste. Deze bevatten onder meer standpunten over wat er allemaal mis is met het voedselmarktsysteem, over ras en gendergelijkheid, en over winstbejag ten koste van mensen.

De Zweedse niet-zuivel-melkmaker haalde onlangs een investering van 200 miljoen dollar binnen, waardoor de huidige marktwaarde nu rond de 2 miljard dollar ligt.

Schoolcraft wil doorgaan met “consistente inconsistentie” in alles wat Oatly doet om mensen te inspireren veranderingen in hun leven door te voeren.


Ross Bailey, CEO, Appear Here

Foto: Appear Here

Bailey, hoofd van het pop-up-store-platform Appear Here, heeft een revolutie teweeggebracht in onroerend goed voor bedrijven en is ervan overtuigd dat “winkelen nooit meer terug zal gaan naar wat het was.”

Toen de winkelstraten moesten sluiten tijdens de pandemie, werd zijn bedrijfsmodel praktisch onuitvoerbaar. “We hadden net allemaal winkels gelanceerd in januari en februari – twee recordmaanden – en in maart kwam alles tot stilstand”, vertelt hij Business Insider.

Maar de uitbraak van Covid-19 versnelde uiteindelijk de trends die al gaande waren, zegt hij. Hij denkt dat de achteruitgang van winkelcentra en traditionele detailhandelaren al een tijd in de lucht hing en dat de opkomst van onafhankelijke winkels dat proces heeft versneld..

Mensen beginnen het steeds belangrijker te vinden bij wie en waar zij van kopen en de offline detailhandel wordt daarom steeds meer onderdeel van een bepaalde gemeenschap, zegt Bailey.

Hij vindt dat het belang van menselijke verbondenheid één van de grootste lessen is die uit de pandemie kan worden getrokken,. De waardering voor ondernemers is gegroeid en de crisis heeft aangetoond hoe belangrijk lokale winkeltjes, koffietentjes en restaurants zijn voor een gemeenschap. “Want laten we eerlijk zijn, toen zij waren gesloten was er vrij weinig aan in de stad”, zegt hij.

Zijn startup is al internationaal uitgebreid en heeft geholpen bij de lancering van meer dan 8000 pop-upwinkels in steden als Londen, Parijs, New York en Los Angeles.

De in Londen gevestigde ondernemer is van plan om zijn distributienetwerk nog verder uit te breiden en zijn merk op de wereldkaart te zetten.


Bertrand Swiderski, duurzaamheidsdirecteur, Carrefour

Carrefour heeft zijn winst vorig jaar opgevoerd, mede dankzij groei op de Franse thuismarkt. Dat maakte het Franse supermarktconcern, dat ook in andere landen binnen en buiten Europa actief is, woensdag bekend. De totale omzet van Carrefour daalde vorig jaar door negatieve wisselkoerseffecten met 1 procent tot 74,9 miljard euro. Tegen constante wisselkoersen ontstond een plus van 2 procent. De vergelijkbare nettowinst steeg met bijna 10 procent tot 2,24 miljard euro en was daarmee iets hoger dan de gemiddelde verwachting van analisten. Carrefour zag de omzet in Frankrijk vorig jaar met 1 procent groeien, gecorrigeerd voor wisselkoersen en overnames, terwijl de opbrengsten op de hele Europese markt licht daalden. Carrefour, dat verder groeide in Latijns-Amerika en Azië, probeert in Frankrijk marktaandeel te winnen met lage prijzen en het aanbod van veel huismerken.
Foto: EPA

Swiderski heeft allerlei manieren bedacht om van Carrefour een toonaangevend duurzaamheidsmerk maken.

De duurzaamheidsdirecteur zet zich met het voedseltransitieprogramma van de supermarktketen onophoudelijk in om een gezonder en milieuvriendelijker scala aan producten aan te bieden.

Carrefours transformatieprogramma moedigt klanten aan om hun eigen verpakkingen te gebruiken bij de aankoop van vlees, vis, kaas en bakkersproducten. Dit initiatief helpt niet alleen om het gebruik van plastic te verminderen en verspilling te voorkomen, maar is ook goedkoper voor de klant.

Zijn implementatie van afvalbeperkende projecten, zoals de mogelijkheid voor de klant om een product te kopen in een verpakking die kan worden gereinigd en hergebruikt, heeft geleid tot grootschalige initiatieven op het gebied van duurzaamheid.

Swiderski heeft een belangrijke rol gespeeld bij het omvormen van bio-afvalproducten uit de winkels van Carrefour tot biomethaan dat wordt gebruikt als brandstof voor de vrachtwagens van de keten.

Hij hoopt dat de brandstof biomethaan standaard gebruikt zal gaan worden in het Franse kleinhandelsvervoer en zo op landelijk niveau bij te kunnen dragen aan de energietransitie.


Ezinne Kwubiri, hoofd diversiteit en inclusie Noord-Amerika, H&M

Foto: H&M

Kwubiri is hoofd diversiteit en inclusie bij H&M; een rol die voordat zij ‘m op zich nam eind 2018, nog niet bestond.

Twee jaar geleden lag de Zweedse modegroep onder vuur vanwege een trui met een vermeende racistische boodschap. Kwubiri, die al een schat aan ervaring met zich meedroeg op het gebied van verandermanagement, werd erbij gehaald toen het merk besloot zich te richten op het verbeteren van de interne diversiteit en een werkplek te bevorderen die een afspiegeling vormt van de maatschappij.

“Navigeren door verandering, hetzij professioneel of persoonlijk, is nooit gemakkelijk. Het kost tijd en vereist veel werk en vastberadenheid”, vertelt ze aan Business Insider.

Haar inspanningen zijn gericht op het overbruggen van een kloof in de modewereld als het gaat om gelijkheid tussen ras, seksuele geaardheid, geslacht en etniciteit. Ze is van mening dat het – ongeacht iemands werk, functie of ervaring – van vitaal belang is dat mensen hun stem laten horen om bij te dragen aan deze verandering.

“Ik heb de verantwoordelijkheid en plicht om me in te zetten voor mensen die op mij lijken en voor andere ondervertegenwoordigde groepen”, zegt ze.

“Ik zal altijd mijn rechtmatige plaats aan de tafel innemen en mijn stem blijven gebruiken om progressieve, noodzakelijke veranderingen te bewerkstelligen, met name in werkomgevingen.”


Imogen Wethered, oprichter, Qudini

Qudini

Wethereds startup Qudini stelt retailers in staat om persoonlijke wachtrijen te beheren en het boeken van online evenementen te vergemakkelijken. Tijdens de pandemie kreeg haar software nog meer betekenis door de focusverschuiving richting e-commerce.

Na de oprichting van haar bedrijf in 2012, op haar 23e, bouwde Wethered een platform waar meer dan 16 miljoen klanten zich bij aansloten om wachtrijen te vermijden. Qudini’s klantenkring bestaat onder meer uit Samsung, Tesco, NatWest en Standard Chartered. Haar software helpt retailers om geld te besparen.

“We zien een enorme toename in merken die met ons samenwerken om hun gepersonaliseerde diensten op afstand aan te bieden via virtuele afspraken, en we geloven dat dit een trend is die blijft bestaan”, vertelt Wethered aan Business Insider.

Haar op de detailhandel gerichte onderneming heeft als doel een betere klantervaring te creëren voor winkels in winkelstraten door het elimineren van wachtrijen en het aanbieden van een click-and-collect service.

“Wachtrijen waren een iconisch gevolg van de rantsoenering van de Tweede Wereldoorlog, maar met de smartphone-technologie die nu driekwart eeuw later voor ons beschikbaar is, is het niet nodig dat ze een iconisch onderdeel worden van de coronapandemie”, zegt Wethered.

Tijdens de pandemie hebben veel bedrijven hun e-commerce verbeterd toen bleek dat consumenten massaal overstapten naar online winkelen. De service van Wethered geeft haar klanten een middel om winkelbezoeken te reguleren, bijvoorbeeld door mensen virtueel (via hun mobiel) in een rij te laten wachten en pas daadwerkelijk tot de winkel toe te laten als ze aan de beurt zijn. 

Omdat consumenten niet langer de deur uitgingen voor niet-essentiële aankopen, kregen veel winkeliers te maken met een teruglopend klantenbestand. Qudini’s software stelt organisaties in staat om hun winkels zo in te richten dat zowel klanten als werknemers zich veilig voelen.


Barbara Martin Coppola, Chief Digital Officer, Ikea

Toen Coppola zich bij de Zweedse retailer aansloot, ging Ikea net een nieuwe fase van digitale transformatie in. 

Ze werd geïnstrueerd door CEO Jesper Brodin om “bijna alles te veranderen”.

Toen bleek dat de soms grote afstand tot de Ikea-filialen klanten weghield van de winkels, leidde Coppola de transformatie van de keten naar een multichannel merk, waarna bijna 10% van de omzet digitaal werd.

Een van haar grote projecten vorig jaar was de creatie van de Ikea-app, waarmee een klant door middel van AI-software kan visualiseren hoe een meubelstuk er in zijn of haar woonkamer uit zou zien.

Coppola wil in de toekomst nieuwe winkelformules lanceren die meer zijn dan alleen een woonwarenhuis en toegang bieden tot unieke ervaringen.

Ze is niet van plan om de digitale strategie te beperken tot de front-end, maar wil ook de interne activiteiten op het gebied van financiën, human resources en de toeleveringsketen digitaal versterken.

Met behulp van 3D-modellering, augmented reality en virtual reality wil ze klanten in de toekomst nog meer visualisatietools kunnen aanbieden die in beeld kunnen brengen hoe meubels er uitzien in echte ruimtes of in welke omgeving dan ook.

Haar ondernemende inslag heeft de focus van Ikea op ondernemerschap binnen het bedrijf zo gestimuleerd dat het bedrijf zich inmiddels ‘een groep van 160.000 ondernemers’ noemt.


Kenneth Melchior, Directeur Noord Europa, Zalando

Foto: Zalando

De Duitse online moderetailer Zalando heeft een unieke manier gevonden om concurrenten zoals Amazon voorbij te streven.

Het partnerprogramma voor retailers dat Melchior bedacht was een enorm succes tijdens de pandemie.

Het programma is een op concessies gebaseerd model waarmee merken hun eigen voorraad kunnen verkopen en verzenden vanaf het platform van Zalando. Het betekende dat merken die zelf geen webwinkel hebben of een ton aan voorraad in hun winkels hadden hangen, in staat waren om hun producten online te verkopen.

In het kader van deze strategie startte Zalando met de onmiddellijke ondersteuning van kleine tot middelgrote merken die hard werden getroffen door de uitbraak van Covid-19 op het moment dat veel winkels werden gesloten en bestellingen werden geannuleerd.

Omdat veel retailers zich opmaakten voor onzekere tijden, rekende het Duitse bedrijf geen kosten vooraf voor het aansluiten op het platform.

Tijdens het paasweekend van 2020 werden meer dan 1 miljoen artikelen via het partnerprogramma verkocht, door retailers die hun voorraad hadden toegevoegd aan de modewinkel van de site.

Alle commissiekosten werden tot 31 mei kwijtgescholden en er werd een wekelijkse uitbetalingscyclus gegenereerd voor de merken die deelnamen aan het programma.

Melchior houdt toezicht op negen van de 17 landen waarin Zalando actief is, waaronder de Benelux, de Scandinavische landen, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Tussen april en juni hebben ongeveer 180 partners zich bij het nieuwe programma aangesloten, een groei van 100%.


Ingo Fischer, hoofd ontwikkeling, Lidl

De Duitse supermarktketen Lidl heeft het internationale supermarktlandschap veroverd door de dagelijkse boodschappen voor consumenten ultra-betaalbaar te maken.

Als eindverantwoordelijke voor de uitbreiding van de keten in het Verenigd Koninkrijk, spelen de initiatieven van Fischer direct in op de groeiende vraag van de consument naar de kwaliteitsproducten van de discountwinkelier. Hij is niet alleen hoofd ontwikkeling bij het bedrijf, maar ook verantwoordelijk voor inkoop en ontwikkeling van onroerend goed.

Om meer dan 4000 banen te creëren voor de Britse economie in moeilijkheden, kondigde Lidl een plan van 1,7 miljard dollar aan om tot Kerstmis elke week een winkel in het VK te openen. Tegen het einde van 2023 wil het tenminste 1000 winkels in Groot-Brittannië hebben geopend.

De inspanningen van Fischer om milieuproblematiek aan te pakken kwamen naar voren toen Lidl een investering van meer dan 32 miljoen dollar aankondigde voor de installatie van snelle elektrische voertuigladers in al zijn nieuwe winkels.

Fischer stapte in 2003 over naar Lidl’s bedrijf in het Verenigd Koninkrijk als bouwdirecteur, nadat hij al in Duitsland voor het bedrijf had gewerkt. In 2004 werd hij benoemd tot nationaal vastgoeddirecteur en in 2008 trad hij toe tot de raad van bestuur. Onder zijn leiding heeft Lidl veel meer zichtbaarheid gekregen en een onderscheidende status als koploper in de Europese detailhandel.


Media & Advertising


Jean-Claude Ghinozzi, president, Qwant

Foto: Qwant

Nu Google steeds meer onder de loep wordt genomen vanwege alle gebruikersgegevens die het verzamelt, wordt Qwant, de ‘privacy respecterende zoekmachine’ die in 2013 in Parijs werd gelanceerd, genoemd als manier om de gevestigde normen voor het zoeken op internet te herschrijven.

Het is de afgelopen jaren een moeilijke strijd gebleken. “Onze grootste uitdaging is om de mentaliteit van mensen te veranderen en ze te laten inzien dat ze hun fundamentele rechten niet hoeven op te geven om ten volle te kunnen profiteren van de kracht van het zoeken”, zegt president Jean-Claude Ghinozzi van het bedrijf.

Maar Qwant wint terrein. Vandaag de dag is het de op drie na grootste zoekmachine in Frankrijk, met meer dan 5 miljoen gebruikers, en het ziet er naar uit dat het zal meegroeien met de recente ontwikkelingen. Het Franse politieke bestuur stapt dit jaar over van Google op Qwant en de zoekmachine is het standaard hulpmiddel voor mensen met Huawei P40-telefoons in Frankrijk.

Door onophoudelijk te lobbyen staat Qwant inmiddels in de lijst van opties die gebruikers van de browser Microsoft Edge kunnen kiezen (het verleden van Ghinozzi als algemene manager retail, sales en marketing bij Microsoft in Frankrijk heeft daar wellicht wat bij geholpen) en ook de internetbrowser van Samsung ondersteunt de zoekmachine.

“Het opbouwen van een sterke positie in de zoekmarkt is een harde strijd en succes kost tijd”, gelooft Ghinozzi. Maar het lijkt er nu toch echt op dat Qwant mensen opnieuw laat nadenken over manieren om te zoeken op internet.


Mia Suazo Eriksson, Chief Marketing Officer en Executive Vice President, Nordic Entertainment Group

Foto: NENT Group

De Nordic Entertainment (NENT) Group is in de twee korte jaren sinds haar oprichting uitgegroeid tot een krachtpatser in de Europese mediawereld. Vandaag de dag is het het meest toonaangevende streamingbedrijf van de Scandinavische regio dat meer dan 50 merken en 2,7 miljoen abonnees samenbrengt op zijn Viaplay-service.

Als chief marketing officer leidt Mia Eriksson die transformatie en bouwt zij publiek op. 

“We laten zien wat er allemaal mogelijk is als je unieke verhalen, geweldige technologie en vooral zeer getalenteerde mensen samenbrengt”, vertelt Eriksson aan Business Insider. Het bedrijf laat ook zien dat er een wereld bestaat buiten Netflix en Amazon Prime Video.

Het bedrijf heeft geprofiteerd van de pandemie: het aantal abonnees is in een jaar tijd met 30% gestegen en de NENT Group heeft Viaplay in IJsland gelanceerd. Begin 2021 staat de lancering in de Baltische staten gepland en in 2025 hoopt NENT nog 15 markten te hebben toegevoegd.

Om dat te laten slagen, moet ook de inhoud verder worden uitgebouwd. Dit jaar gaat het bedrijf in première met 30 eigen series “en we investeren ook steeds meer in Engelstalige verhalen voor een internationaal publiek”, voegt Eriksson toe. Het is een snelgroeiend bedrijf dat in heel Europa vooruitgang wil boeken. “Ik zie als marketeer letterlijk een wereld vol kansen.”


Duccio Vitali, CEO en oprichter, Alkemy

Foto: Alkemy

Duccio Vitali’s Italiaanse business-transformatiebedrijf, dat hij in 2012 oprichtte, introduceerde een nieuw model in het Europese bedrijfsleven dat zich richt op digitaal.

“Onze missie was en is nog steeds het ondersteunen van het topmanagement van grote bedrijven bij het verbeteren, innoveren en transformeren van hun bedrijfsmodel dankzij alle digitale middelen – inclusief media en reclame”, zegt Vitali tegen Business Insider.

Het idee van Alkemy was een combinatie van de traditionele C-suite consultancy van onder andere McKinsey en Bain & Co., en de digitale transformatieprojecten die vaker door Accenture of WPP worden ontwikkeld.

“Wij zien media en reclame niet als een apart middel maar als onderdeel van een breder transformatieproces”, aldus Vitali.

In 2012 was dat een radicale propositie, en dat is het voor veel CEO’s nog steeds. Het overtuigen van de bazen dat digitaal een prioriteit moet zijn, blijft Vitali’s grootste uitdaging, al is het wel een uitdaging die hij langzaam aan het winnen is. De huidige omstandigheden helpen de zaak te bepleiten.

“De coronacrisis heeft een voortdurende trend versneld die alle sectoren en bedrijven transformeert”, zegt hij. Alkemy zelf is ook niet van transformatie vrijgesteld: in acht jaar tijd is de onderneming gegroeid van 20 mensen naar 650 medewerkers, wat om een andere bedrijfsvoering vraagt. “We kunnen de evolutie van onze klanten extra goed ondersteunen omdat we zelf in een continu transformatieproces te zitten.”


Rich Waterworth, algemeen manager Verenigd Koninkrijk en Ierland, TikTok

Foto: TikTok

Weinig bedrijven hebben zo’n transformerende paar maanden gehad als TikTok. De korte-video-app heeft een stratosferische groei doorgemaakt. Er kwamen maandelijks meer dan 800 miljoen actieve gebruikers bij die de app als ideale manier zagen om hun verveling tijdens de pandemie te verlichten.

Maar het enorme succes heeft ook de aandacht getrokken van president Donald Trump, die de app tot een onderwerp heeft gemaakt in zijn presidentiële campagne.

De Amerikaanse, Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse onderdelen van het bedrijf zullen waarschijnlijk worden verkocht aan Microsoft. TikTok probeert zo actief het bedrijf buiten China te stationeren en weg van de Verenigde Staten. Londen zou volgens de verhalen de nieuwe basis van het bedrijf kunnen worden. Iets wat Rich Waterworth, TikToks algemeen manager in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, in de schijnwerpers zet.

Rich Waterworth werkt al meer dan twintig jaar in de media en de techniek, onder meer voor YouTube.  “In die tijd heb ik uit de eerste hand gezien hoe het internet ons hele leven en onze cultuur heeft veranderd,” vertelde hij aan Business Insider, voordat het nieuws over de verkoop in de VS bekend werd.

TikTok vierde onlangs zijn tweede jaar in Europa en kondigde een pot met geld van 300 miljoen dollar aan om een aantal van zijn meest populaire gebruikers te helpen geld te verdienen aan de app.

Het Britse personeelsbestand is het afgelopen jaar verviervoudigd en het Europese personeelsbestand is met 1000 personen verviervoudigd. “In de afgelopen twee jaar hebben we laten zien dat we ons inzetten voor een lokale aanpak van onze groei”, aldus Waterworth. “Europa is zonder twijfel van groot belang voor ons.”


Fiona Campbell, controller en hoofdredacteur, BBC Three

Foto: BBC
Foto: BBC

Toen Fiona Campbell in januari 2019 hoofdredacteur werd van BBC Three, werd het op jongeren gerichte kanaal van de Britse omroep gezien als minder belangrijk voor de culturele status van de BBC dan zijn traditionele tegenhangers. Het kanaal was drie jaar lang alleen online te zien geweest als onderdeel van een kostenbesparende maatregel van de met overheidsgeld gefinancierde omroep. De zender had weliswaar een niche ontwikkeld, maar het werd niet gezien als een kernonderdeel van het bedrijf.

Campbell heeft dat veranderd. Slimme programmering, vooruitstrevend inzicht in waar de industrie naartoe ging, en het feit dat ze erin geslaagd is om een verhoogd budget (nu 40 miljoen pond) uit de omroeporganisatie te persen heeft zich vertaald in onmiskenbaar succes voor het kanaal.

Als gevolg daarvan heeft het zijn plek teruggeworven op de traditionele tv. Het BBC-vlaggenschip News at Ten, moest zelfs 10 minuten zendtijd inleveren ten faveure van van BBC Three. De vroegere president Sharon White van Ofcom heeft gezegd dat, achteraf gezien, de derde BBC-zender nooit van de buis had moeten worden gehaald.

Campbell heeft dit bereikt door het platform te gebruiken om onderdelen van de maatschappij te vertegenwoordigen die grotendeels ondervertegenwoordigd zijn in de media. Door intelligente documentaires, dwingende drama’s en komedies die ook ‘de gewone vrouw’ buiten de grote steden aanspreekt, vormt de programmering van BBC Three met dank aan Fiona Campbell een afspiegeling van de maatschappij die het ook wil aanspreken.


Christian Kaufmann, vice-president netwerk technologie, Akamai

Foto: Akamai

De coronacrisis heeft onze logeerkamers en eettafels omgetoverd tot geïmproviseerde kantoren. Ons internet thuis draaide overuren door de verveling die de lockdown veroorzaakte en ook de capaciteitsgrenzen van alle streamingdiensten werden getest.

Christian Kaufmann heeft ervoor gezorgd dat het internet de afgelopen maanden niet is omgevallen. De helft van de bedrijven uit de Fortune 500 draait hun diensten via Akamai’s cloud-delivery platform, en ook 19 van de 20 beste e-commerce retailers in de Verenigde Staten plus veel streamingdiensten maken gebruik van de netwerken van het bedrijf.

“We zagen een explosie van verkeer op ons netwerk door mensen die thuisbleven en video’s gingen streamen of games downloaden,” vertelt Kaufmann aan Business Insider. In een enkele maand zag hij het verkeer groeien met de hoeveelheid die het normaal per jaar toeneemt.

Akamai paste zich razendsnel snel aan de thuiswerkrevolutie aan en ondersteunde de complexe wereldwijde infrastructuur die servers draaiende houdt.

Kaufmann heeft de hele pandemie keihard gewerkt om nieuwe datacentra over de hele wereld te openen om de toename van het verkeer af te handelen en toegang te houden tot landen die hun grenzen om gezondheidsredenen hadden gesloten. Maar hij is erin geslaagd de storm te doorstaan.

“Het internet dat we allemaal samen hebben opgebouwd, heeft bewezen dat het buitengewoon verkeer kan verwerken”, zei hij. “Voor iemand die al zijn hele carrière in deze business zit, is het erg bevredigend om de volwassenheid en stabiliteit te zien die we als industrie hebben bereikt ten voordele van de hele wereld.”


Aline Santos, Chief Diversity and Inclusion Officer en Global Executive Vice President of Marketing, Unilever

Foto: Unilever

Historisch gezien leunt reclame vaak op sociale stereotypen om producten te verkopen, dus er is een moedige marketingmanager nodig om te zweren dat niet te doen. Maar het is precies wat Aline Santos in 2016 deed. Ze stelde de manier aan de kaak waarop vrouwen in veel reclames werden geportretteerd.

“Reclame kan een krachtig instrument zijn op weg naar positieve culturele verandering,” zei ze destijds. “Wij geloven dat het onze verantwoordelijkheid is om in de voorhoede van deze verandering te staan door mensen positief af te beelden zoals ze echt zijn. Progressieve advertenties zullen ons leiden naar een progressieve toekomst voor iedereen.”

Bij Unilever heeft ze die belofte waargemaakt en bijgedragen aan een bredere verandering binnen de sector door mensen die normaal gesproken geen rol spelen in reclames op de voorgrond te plaatsen.

Ook is Santos afgeweken van de status quo door andere bedrijven niet te volgen in hun aanklacht tegen sociale media door grote platforms te boycotten als reactie op de Black Lives Matter-beweging. In plaats daarvan koos ze ervoor om met hen in gesprek te gaan en veranderingen van binnenuit door te voeren.


Lubomira Rochet, chief digital officer, L’Oreal

Foto: Stephane Gallois
Foto: Stephane Gallois

De Franse schoonheidsreus L’Oreal begon 10 jaar geleden met zijn transformatie tot een digitaal gericht bedrijf, waardoor het beter gepositioneerd was dan de meeste concurrenten toen de pandemie toesloeg. E-commerce groeide met bijna 65% in de eerste zes maanden van 2020, volgens de laatste halfjaarlijkse resultaten. “Het toont de omvang van de e-commerce reis die we hebben meegemaakt,” vertelde Lubomira Rochet, de chief digital officer van het bedrijf, aan Business Insider.

Als derde grootste adverteerder ter wereld, leidt L’Oreal waar anderen volgen. Vandaag de dag is meer dan de helft van de media-uitgaven van het bedrijf digitaal, inclusief het investeren in platforms zoals YouTube, TikTok en WeChat. In de afgelopen drie maanden heeft het bedrijf 1000 livestreams gehost om producten via sociale media verkopen.

Het bedrijf heeft ook zijn werkwijze aangepast aan de nieuwe normen.

“We zien dat onze klanten onze producten en merken willen ‘ervaren’”, zegt Rochet. Daarom lanceerde het bedrijf bijvoorbeeld virtuele make-up try-ons, als voorbereiding op een terugkeer naar een laagdrempelige retailomgeving na Covid.

“We maken ons klaar voor een wereld waarin de helft van onze verkoop op een bepaald moment – of het nu over vijf, zeven of tien jaar is – uit e-commerce zal bestaan”, zegt Rochet. “Dit is iets waar we ons nu op moeten voorbereiden. We willen er klaar voor zijn.”


Stephane Courbit, oprichter, Banijay Group

Foto: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images
Foto: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images

Toen Stephane Courbit in 2008 de Banijay Group oprichtte, groeide dit al snel uit tot een van de grootste mediabedrijven van Europa. Overnames van productiebedrijven in Spanje, Duitsland, Denemarken, Australië en de Verenigde Staten volgden al snel en vandaag de dag bezit de Banijay Group meer dan 120 productiebedrijven.

Een van de grootste en meest recente overnames is die van de Endemol Shine Group, waardoor het bedrijf groter is geworden dan BBC Studios en ITV Studios, twee van zijn belangrijkste concurrenten in de wereld van de traditionele televisie-uitzendingen. De overname kostte naar verluid 2,2 miljard dollar en bracht titels als Big Brother, Peaky Blinders, en Black Mirror naar het bedrijf. Inmiddels bevat de catalogus van de Banijay Group meer dan 90.000 uur aan content.

Dat aantal zal waarschijnlijk toenemen: Banijay is van plan om zich te blijven richten op reality-tv  en wil deze programma’s aanbieden aan streamingdiensten en televisiekanalen. Onder die programma’s onder meer een nieuwe reeks Survivor, de Amerikaanse versie van Expeditie Robinson waarvan dit jaar het 40e seizoen werd uitgezonden.


Liv Little, oprichter, Gal-Dem

Gal-Dem, het Britse magazine dat in 2015 door Liv Little werd gelanceerd, heeft een sloopkogel door de mediawereld laten gaan. Het tijdschrift wil het gebrek aan diversiteit in de media weer in evenwicht brengen door verhalen te vertellen over vrouwen en mensen van kleur, door diezelfde groepen.

Toen de redactie van het blad eenmalig het weekendmagazine van The Guardian overnam steeg de verkoop van die krant aanzienlijk. En het tijdschrift gaat verder dan alleen print.. De website wint gestaag aan populariteit, in juni 2019 kwam het boek I Will Not be Erased uit en onlangs lanceerde het blad een podcast.

In haar poging om de media echt divers te maken biedt Gal-Dem een platform voor diegenen die het gevoel hadden dat ze geen platform hadden. “Het is voor ons belangrijk dat door het werk wat wij doen ruimte creëert voor de volgende generatie om bepaalde gesprekken te voeren die we ook graag hadden gehad toen we opgroeiden”, aldus Little.


Finance


Raja Palaniappan, medeoprichter en CEO, Origin Markets

Foto: Origin Markets

De digitalisering van de markten is de belangrijkste transformatie die op dit moment plaatsvindt in de financiële wereld. Binnen de vastrentende sector is vooral de digitalisering van de secundaire markten – dat wil zeggen het transformeren van de manier waarop bestaande obligaties worden gekocht en verkocht – een groot deel van de buzz geweest.

Maar als het gaat om de primaire markten zag Raja Palaniappan een kans. Na zeven jaar als credit-default swap trader gewerkt te hebben bij Nomura en Credit Suisse, investeerde Palaniappan in Origin uit frustratie over de verouderde, handmatige manier waarop nieuwe bedrijfsobligaties worden uitgegeven.

Palaniappan, die zijn carrière begon bij Lehman Brothers in Londen enkele weken voor het faillissement in 2008, werd verrast door al het administratieve werk dat het obligatie-uitgifte proces vereist van junior traders.

“Ik was een beetje verbaasd over de manier waarop de investeringsbanken afgestudeerden van topuniversiteiten rekruteren. Deze studenten hebben allemaal drie tot vier jaar hun geest geslepen en als je dan kijkt naar wat ze moeten doen de hele dag. Misschien 10% van het werk is een intellectuele uitdaging maar de andere 90% van het werk is administratie,” aldus Palaniappan. “Je hebt toch niet de beste studenten van topuniversiteiten nodig om het papierwerk te doen?”

Origin biedt een online marktplaats waar obligatie emittenten contact kunnen maken met investeringsbanken en hun leningsbehoeften aangeven. Het biedt ook gedigitaliseerde documentatie en post-trade producten, waardoor het papierwerk dat normaal gesproken door junior medewerkers wordt gedaan, wordt geautomatiseerd.

Palaniappan zegt dat zijn opleiding in elektrotechniek hem goed van pas is gekomen bij het opbouwen van het bedrijf, vooral in combinatie met zijn jarenlange ervaring in de financiële sector.

“Het helpt om te begrijpen wat er eigenlijk nodig is vanuit een technisch perspectief”, zegt hij. “Je moet zowel de kennis van het product hebben als de kennis van je klanten.”


Anthony Attia, CEO, Euronext Paris

Foto: Euronext
Foto: Euronext

De beurzen hebben volgens Anthony Attia in de afgelopen vier decennia te maken gehad met “meerdere revoluties”: de dematerialisatie van aandelen, de overstap naar elektronische handel,en de globalisering van de netwerken. Attia leidde de Franse beurs de afgelopen zes jaar door een reeks digitale ontwikkelingen. “Het zit in het DNA van Euronext om zich aan te passen”, zegt hij.

Attia, die op 39-jarige leeftijd tot CEO werd benoemd, heeft de markt voor technologiebedrijven van Euronext gelanceerd, de EU Tech HUB. Hij creëerde LiquidShare, een blockchain-startup om de toegang voor kleine en middelgrote ondernemingen tot de kapitaalmarkten te verbeteren en hun post-trade activiteiten veilig te stellen; en hij leidde onlangs de ontwikkeling van het OPTIQ-platform, dat de markten van Euronext voor aandelen en derivaten in Amsterdam, Brussel, Dublin, Lissabon en Parijs aandrijft. OPTIQ maakt de integratie van grote en kleine beurzen met meerdere activaklassen mogelijk en vangt  extreme bewegelijkheid en veranderende marktvolumes op zoals die tijdens coronacrisis zijn ervaren.

“Een van de motoren van ons succesvolle model is onze eigen handelstechnologie”, zegt hij.

Attia werkt aan de lancering van een efficiënt netwerk van centrale post-trade effectenbewaarinstellingen, oftewel CSD’s, in heel Europa. Hij ziet CSD’s als het laatste deel van de waardeketen dat nog steeds te maken heeft met extreme versnippering, ondanks hun rol als belangrijke infrastructuren.

Aangezien het financiële zwaartepunt van Europa zich na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft losgemaakt van Londen, kan Parijs volgens Attia een belangrijke rol spelen in de toekomst van de sector.

“Het Franse financiële ecosysteem is een van de meest diverse in Europa: een mooie mix van grote en kleine beursgenoteerde bedrijven, vermogensbeheerders, sterke banken, bekwame toezichthouders, maar ook leiders op het gebied van innovatieve technologieën en ESG”, zegt hij. “Wij hebben de verantwoordelijkheid om hiermee bij te dragen aan een sterke Europese financiële sector.”


Camilla Giesecke, CFO, Klarna

Foto: Klarna

Volgens Giesecke zijn er twee dingen nodig voor innovatief leiderschap in de financiële wereld: “Het bouwen van nieuwe klantgerichte financiële oplossingen en het opbouwen van een bedrijfsbrede financiële en analytische competentie die meegroeit met de behoeften van snel evoluerende en technologiegedreven bedrijven.”

“Ik heb het geluk dat ik die beide dingen kan doen,” zegt ze, als de CFO van een van de grootste private fintechs ter wereld.

Giesecke, die zichzelf omschrijft als nieuwsgierig en koppig, begon haar carrière bij JPMorgan in Londen en sloot zich aan bij de Zweedse financiële dienstverlener Klarna rond de tijd dat deze in 2017 haar banklicentie verwierf. In haar rol als CFO helpt ze de fintechsector door een belangrijke periode van groei, door de manier waarop mensen online winkelen en betalen te veranderen en deze ambitie ook uit te breiden naar persoonlijke financiële diensten.

In 2020 heeft Klarna, onder leiding van Giesecke, het Italiaanse Moneymour en het Britse Nuji overgenomen en is de dienst officieel gelanceerd in onder meer Spanje en België. Vorig jaar haalde het bedrijf bijna 500 miljoen dollar op in een investeringsronde, waarbij het bedrijf werd gewaardeerd op 5,5 miljard dollar en werd neergezet als de grootste particuliere fintech in Europa. In december kondigde het ook de opening aan van een nieuwe techhub in Berlijn.

“Als een toonaangevend bedrijf weten we dat we fanatieke metriek-fanaten moeten zijn”, zegt Giesecke uit Stockholm. “Ik denk vaak aan mijn rol, of aan de rol van een CFO, als een leider in de productie van financiële en analytische producten.”

Naast analytics houdt ze zich ook bezig met andere zaken bij het bedrijf, zoals regelgeving en het aannamebeleid. Dat laatste beschouwt ze als een belangrijke taak.

“Diversiteit is ongelooflijk belangrijk, maar betekent weinig als er geen acceptatie is”, zegt Giesecke. “Ik ben een zwartharige vrouw van niet-Zweedse afkomst en ik heb me bij Klarna altijd veilig gevoeld – en als leider wil ik ervoor zorgen dat mijn organisatie al haar medewerkers dit gevoel geeft.”


Lee Braine, Director of Research and Engineering in the Chief Technology Office, Barclays

Bron: Barclays
Bron: Barclays

Braine is geen doorsnee bankier. Opgeleid als computerwetenschapper is het zijn rol om nieuwe technologieën te onderzoeken die de bank, en de hele financiële sector, naar nieuwe hoogten zouden kunnen brengen.

Eén van de innovatieve projecten waar Braine aan werkt is de Utility Settlement Coin, een initiatief dat 15 financiële instellingen samenbrengt die strategisch hebben geïnvesteerd in de fintechstartup Fnality. Het doel is om een nieuw grootschalig betalingssysteem te creëren, gebaseerd op blockchaintechnologie, waardoor onmiddellijke afwikkeling mogelijk is met behulp van digitale geldmunten die worden ondersteund door fondsen die bij centrale banken worden gestort.

Braine werkt verder onder meer aan de invoering van het Common Domain Model van de International Swaps and Derivatives Association, een nieuwe standaard voor post-trade processen.

In zijn recente onderzoek keek Braine onder meer naar slimme contracten, gedistribueerde grootboeken en hoe kwantumcomputers de afwikkelingsefficiëntie van effectentransacties kan optimaliseren.

“Technologie is fundamenteel voor de levering van moderne financiële diensten”, zegt Braine, die lid is van het fintech-adviescomité van de International Capital Market Association en de fintech-adviesgroep van de New Yorkse Fed.

Hij zegt dat innovatie vaak wordt geproduceerd door ondernemers en starters, en ziet het als een gemiste als grote traditionele bedrijven niet samenwerken met deze disrupters. “Gevestigde bedrijven zullen gedupeerd worden als ze zich niet aanpassen,” zegt hij.


Anne Boden, oprichter en CEO, Starling Bank

Foto: Starling Bank

Van het mede-ontwerpen van het eerste Britse realtime betalingssysteem – het Clearing House Automated Payment System – tot het oprichten van de digitale bank Starling. Anne Boden heeft gedurende haar hele carrière in de voorhoede van de innovatie op het gebied van financiën gestaan.

“Voor de oprichting van Starling was er in de 30 jaar dat ik in de bankwereld werkte eigenlijk niet echt iets wezenlijks veranderd. Dit frustreerde me, dus ik besloot die verandering dan maar zelf te bewerkstelligen”, vertelt Boden.

Na de financiële crisis werden er in het Verenige Koninkrijk verschillende “neobanken” opgericht om te concurreren met de gevestigde retailbanken. Starling, dat in 2014 werd opgericht en in 2016 zijn banklicentie kreeg, heeft geen eigen kantoren. Klanten hebben toegang tot de bankdiensten via een app en kunnen sinds 2019 persoonlijk geld storten op het postkantoor.

De mobiele bank reageerde onder leiding van Boden snel op de coronacrisis. In april lanceerde zij de Connected Card, een beveiligde, aan een app verbonden betaalkaart voor mensen die in quarantaine zijn en anderen nodig hebben om hun boodschappen te doen. Gebruikers kunnen via de app een bedrag op de kaart zetten waar anderen vervolgens boodschappen mee kunnen doen. Zo hoef je anderen niet te laten pinnen met je standaardbetaalkaart.  Een andere innovatie was de lancering van cheque imaging tijdens lockdown, een manier om cheques te verwerken met behulp van een app in plaats van ze per post te versturen.

Boden kreeg in 2018 een Britse koninklijke onderscheiding voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van de financiële technologie. Ze zet zich ook in voor het bevorderen van vrouwelijke leiders in de financiële sector, wat volgens haar rechtstreeks verband houdt met het toegenomen succes van bedrijven.

“Bij Starling werken we op de kruising van twee traditioneel door mannen gedomineerde beroepen, het bankwezen en de technologie,” zegt ze. “Ik ben een computerwetenschapper die nu in het bankwezen werkt en hoop dat ik kan bijdragen aan het doorbreken van bepaalde stereotypen.”


Chi Nzelu, hoofd macro ecommerce, JPMorgan

Foto: JP Morgan
Foto: JP Morgan

Als het gaat om de elektronische handel in de vastrentende waarden, valuta’s en grondstoffen (FICC), heeft JPMorgan een van de grootste platforms. Chi Nzelu, hoofd macro-e-commerce bij de bank, overziet de ontwikkeling van elektronische handelsalgoritmen voor vreemde valuta, grondstoffen en rentetarieven.

Nzelu is opgeleid als ingenieur en computerwetenschapper en heeft bijgedragen aan de automatisering van een van de grootste institutionele valutahandelsfranchises. Hij is ook de drijvende kracht achter de uitvoering van de digitale marktstrategie van de bank.

Voor het Londense Nzelu betekent het transformeren van financiën “dat je altijd de status quo moet uitdagen van de status quo”.

“Waarom is het altijd zo gedaan? Hoe kunnen we het anders doen?” zegt hij. “Het is echt een oefening om een stap terug te doen en je uit te laten dagen om dingen anders te doen.”

Natuurlijk kunnen traditionele bedrijven zoals JPMorgan niet zo snel schakelen als een startup.

 “Het is moeilijk om een visie te formuleren voor een grote organisatie en iedereen op één lijn te krijgen”, zegt Nzelu. “Innoverende technologie is één ding, maar een innovatieve mentaliteit is iets anders.”

Hij stelt dat het aan boord hebben van zwarte, Aziatische en mensen met een gemengde achtergrond helpt om nieuwe perspectieven te bieden aan de oude banken.

“Diverse mensen nemen een diversiteit aan gedachten mee naar een organisatie”, zegt Nzelu. “Karakters, ervaringen, filosofieën en perspectieven uit verschillende culturen zijn uiterst belangrijk voor innovatie.”


Zoë Evans, hoofd investment bank technologie en hoofd technologie VK, UBS

Foto: UBS
Foto: UBS

Volgens Zoë Evans is de grootste uitdaging voor grote banken – en de financiële sector in het algemeen – de transformatie naar “echt digitaal”.

“Om dit te doen moesten we de manier waarop we werken veranderen,” zegt ze over de investeringsbank UBS waar ze al 15 jaar werkt. “Van oudsher is de communicatie tussen de technologie en het bedrijf gefragmenteerd.”

Om dat te verhelpen, heeft de in Ierland geboren Evans initiatieven geleid om cloudtechnologie in het hele bedrijf te implementeren en een nieuw “hybride team”-systeem van werk te introduceren. Die hybride teams bestaan uit zelfsturende teams van zes tot negen mensen met verschillende competenties, gevormd rond gemeenschappelijke doelen. Ze zijn ontworpen om de samenwerking te verbeteren.

“Onze hybride teams hebben tijdens de recente pandemie bewezen dat het model goed werkt,” zegt ze. “Nieuwe teams werden gevormd om met een manier te bedenken zodat handelaren vanuit huis konden werken en binnen enkele dagen was er al een oplossing bedacht.”

Maar om het nieuwe systeem te implementeren, moest UBS afzien van de traditionele methoden voor het structureren en financieren van teams. De transformatie heeft wereldwijd 6000 mensen getroffen en, aldus Evans, “niet iedereen staat open voor verandering”.

Evans werkt ook aan een manier om apps te migreren naar de cloud. Om dit te doen heeft ze het cloudprogramma van het bedrijf opnieuw vormgegeven, samen met een ingenieursteam dat rechtstreeks met de applicatieteams samenwerkt en een team voor infrastructuuroptimalisatie.

Beide inspanningen hebben invloed op de dagelijkse gang van zaken bij het Zwitserse bedrijf.

“We moeten accepteren dat de toekomst geen lineaire voortzetting van het verleden zal zijn, en we moeten alternatieve toekomsten onderzoeken om onze strategie te testen en onszelf uit te dagen”, aldus Evans.


Dennis Dijkstra, CEO, Flow Traders

Foto: Flow Traders

Als een belangrijk onderdeel van de structurele verschuiving van actief naar passief investeren, helpt Dennis Dijkstra’s fintech, Flow Traders – een tech-gedreven liquiditeitsprovider, gespecialiseerd in beursgenoteerde producten (ETP’s) – om de handel en investeringen efficiënter te maken.

“Omdat wij altijd aanwezig zijn op de markten, kunnen particuliere en institutionele beleggers hun beleggingen altijd beheren, ongeacht de marktomstandigheden”, zegt hij. “Dit maakt beleggen zowel goedkoper als veiliger.”

Het hebben van nauwkeurige gegevens is cruciaal voor marktspelers, vooral in een bewegelijke markt zoals die van de coronapandemie. Omdat Flow Traders er alles aan doet om de markt altijd van prijzen te voorzien, kan het helpen om plotselinge pieken in de handel op te vangen. Dat stabiliseert op zijn beurt de markten en vermindert de volatiliteit.

“Zoals duidelijk werd tijdens de uitzonderlijke marktomstandigheden in het eerste kwartaal van dit jaar, helpen de prijzen die wij aanbieden in volatiele markten ervoor te zorgen dat deze financiële markten onder alle omstandigheden blijven functioneren”, aldus Dijkstra.

Het Amsterdamse topmanagement is ambitieus en streeft ernaar de geografische dekking uit te breiden tot buiten Europa, maar ook om de handelsdekking uit te breiden naar andere activaklassen zoals buitenlandse valuta’s, vastrentende waarden en cryptomunten.

“Ik hoop dat mijn werk betekent dat de financiële markten efficiënter, toegankelijker, eerlijker en transparanter worden ten behoeve van alle deelnemers”, aldus Dijkstra.


Alaa Saeed, hoofd elektronische platforms en distributie, Citigroup

Foto: Citigroup
Foto: Citigroup

Een van de belangrijkste uitdagingen voor de Europese obligatiemarkt is versnippering. Er zijn heel veel soorten vastrentende aandelen en bedrijven hebben een steeds groter aantal plaatsen waar zij deze kunnen verhandelen. Dit maakt standaardisatie moeilijk.

Bij Citigroup ontwikkelt Alaa Saeed oplossingen voor dit probleem door middel van elektronische handel.

Hij is verantwoordelijk voor het ontwerp, de ontwikkeling en de distributie van Citi’s capaciteiten op het gebied van digitale handel en lokale markten.

Voorheen stond Saeed aan het hoofd van het ontwerp en de ontwikkeling van Citi Velocity Trading, het vlaggenschip van de bank op het gebied van eigen online analyses en handelsplatformen. Citi Velocity stapte tijdens de pandemie als een van de eerste in de mobiele handelsruimte en was in staat om klanten tijdens de gehele lockdown van dienst te zijn en tegelijkertijd een recordbrekende betrokkenheid te ervaren.

“Voor mij gaat het bij het verstoren van de financiën om het ontsluiten van waarde door de status quo uit te dagen”, zegt Saeed.

Hij werkt ook aan een uniform, gestandaardiseerd wisselkoersprotocol, inclusief een scorecardproces om klanten te helpen een standaardset van benchmarks en criteria voor platformvergelijking te ontwikkelen.

De Londense Saeed, die sinds 2007 bij Citi werkt, stelt dat het hebben van gekleurde mensen in leidinggevende functies “een absolute noodzaak” is voor de financiële sector.

“Het is belangrijk om een meer inclusieve en diverse industrie op te bouwen, waar gekleurde mensen zich op hun gemak voelen, gewaardeerd worden, zichzelf kunnen zijn en iets toe kunnen voegen “, zegt hij. “Uiteindelijk zal de hele industrie daar baat bij hebben, om nog maar te zwijgen van de positieve impact ervan op de maatschappij als geheel.”


Robin Mess, mede-oprichter en CEO, Big Xyt

Foto: Big Xyt

Met Big Xyt heeft Mess een platform gebouwd dat “echt onafhankelijke” analytics biedt. De fintech die volledig in handen is van werknemers maakt die analytics beschikbaar voor iedereen – niet alleen voor de grote marktspelers die het zich kunnen veroorloven.

“Met onze producten creëren we een nieuwe transparantie in complexe en geautomatiseerde omgevingen – bijvoorbeeld geautomatiseerde en gefragmenteerde handel van wereldwijde markten”, aldus Mess. “Essentiële tools zijn nu beschikbaar voor de hele gemeenschap.”

De in Frankfurt gevestigde Mess en zijn team doen dit door gebruik te maken van cloudtechnologie, gedetailleerde koersdata en slimme leveringsmechanismen zoals webgebaseerde frontends, API’s en visualisatie-engines.

Hij denkt dat de pandemie en de daaruit voortvloeiende lockdown de adoptie van digitale platformen door de industrie zal versnellen en uiteindelijk de zaken efficiënter zal maken. Bedrijven die zich traag hebben aangepast aan het technologische aanbod zoals de cloud, beginnen te kijken hoe ze effectiever kunnen worden. Als het gaat om complexere technologieën, zegt Mess, “het heeft de industrie meer dan 10 jaar gekost om software – ons kernproduct – te accepteren als een dienst.”

Maar nu beginnen klanten de voordelen van deze producten te zien. Ze willen hun kosten verlagen, en leveringsmodellen die volledig onafhankelijk zijn van de infrastructuur van de klant betekent dat de software overal kan worden gebruikt zonder dat er installatie of onderhoud nodig is.

Mess, die is opgeleid als wiskundige en voorheen een software executive was, hoopt dat zijn werk “de dingen gemakkelijker, goedkoper en leuker zal maken” voor de Europese financiële sector.


Healthcare


Sarah Gilbert, projectmanager vaccinkennis, Oxford University

Foto: John Cairns
Foto: John Cairns

Sarah Gilbert, projectmanager vaccinkennis aan de Universiteit van Oxford, werd in de schijnwerpers gezet door de coronaviruspandemie. Als hoofd van het team in Oxford dat werkt aan de ontwikkeling van Covid-19-vaccin, helpt Gilbert de wereldwijde dreiging te bestrijden. Maar terwijl Gilbert goed bekend is met vaccins, is deze uitdaging ongewoon.

“Ik werk al een tijdje aan opkomende pathogene vaccins, maar om de schaal waar we nu mee bezig zijn, is een hele verandering”, vertelt ze Business Insider. Het team dat in Oxford aan vaccins werkt, is flink uitgebreid – en die expansie verloopt niet altijd even soepel.

“We hebben al een paar keer meegemaakt dat verschillende mensen blijken te werken aan een oplossing voor hetzelfde probleem, maar dat is beter dan dat niemand er aan werkt”, voegt ze toe. ” En dan hebben we ook nog te maken met alle media-aandacht die er opeens is voor ons werk.”

Maar Gilbert zegt dat die aandacht voornamelijk voordelen heeft. “Veel van de gebruikelijke belemmeringen voor vooruitgang – geld, beschikbaarheid van personeel, tijd om aanvragen te beoordelen – zijn weggenomen en dus boeken we snel vooruitgang.”

Of het ze nu lukt om al eerste een Covid-19 vaccin te ontwikkelen of niet, het werk dat nu aan de gang is zal sowieso helpen bij de ontwikkeling van toekomstige vaccins tegen al bekende ziekteverwekkers. En dat zijn er genoeg.

Op de vraag wat de volgende stap is voor het laboratorium na Covid, geeft Gilbert een lijst: “We waren al bezig met het MERS-virus, de Nipah-ziekte, Lassakoorts en Krim-Congokoorts, en mijn collega’s werkten aan vaccins voor riftdalkoorts, ebola, chikungunya en zika. We hebben dus nog genoeg werk te doen.”


Chris Whitty, chief medical officer, Verenigd Koninkrijk

Foto: Aaron Chown/PA Images via Getty Images

Tijdens de coronapandemie zijn sommige artsen publieke figuren geworden. Zij berichtten over de omvang en de ernst van de crisis, en spoorden het publiek zich te houden aan de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Eén van hen is Chris Whitty, de hoofdarts van Engeland, die een groot deel van de communicatie over het coronavirus namens de Britse regering voor zijn rekening heeft genomen.

Whitty nam de rol van chief medical officer van het Verenigde Koninkrijk over van Sally Davies, een gepolijste mediafiguur en activist op het gebied van de volksgezondheid. Totdat COVID toesloeg, was Whitty minder bekend dan zijn voorganger, maar hij werd al snel niet alleen het publieke gezicht van de Britse reactie op de pandemie, maar ook een van de belangrijkste adviseurs van de regering wat betreft de coronamaatregelen in het land, mede door zijn lidmaatschap van de Wetenschappelijke Adviesgroep voor Noodgevallen.

Hij moest zich een weg banen door de ingewikkelde wereld van de politiek, zonder de volksgezondheid uit het oog te verliezen. De BBC noemde hem “de ambtenaar die waarschijnlijk de grootste impact zal hebben op ons dagelijks leven van elke individuele beleidsmaker in de moderne tijd”.


Xavier Palomer, oprichter, Psious

Foto: Angela Silva

De medeoprichter van Psious, een Spaans bedrijf dat een virtuele reality-behandeling voor geestelijke gezondheidskwesties ontwikkelt, nam eerst wat omwegen voordat hij het bedrijf in 2014 startte. 

Palomer is een natuurkundige die ook elektrotechniek studeerde en samen met de Europese Ruimtevaartorganisatie heeft gewerkt aan subsystemen voor satellieten.

Hij stopte met zijn doctoraatsprogramma om Psious te lanceren, dat nu door 2000 professionals in de geestelijke gezondheidszorg wordt gebruikt voor de behandeling van meer dan 15.000 patiënten in 50 landen.

“We willen iets belangrijks bereiken – de geestelijke gezondheid wereldwijd verbeteren – en technologie helpt ons om dit te doen”, vertelt hij aan Business Insider. “De geest is een ongelooflijke machine. Wij hebben hulpmiddelen gecreëerd om een beter begrip van onze complexe gevoelens en emoties te krijgen.”

Psious zegt dat de virtual-reality behandeling – die patiënten digitale simulaties laat beleven en hun angst monitort door middel van biofeedback – het mogelijk maakt de zorgen van mensen met een psychische aandoening te verminderen.

“Exposure in vivo – de behandeling die veelgebruikt wordt bij angststoornissen, kan heel intens zijn en het heeft een hoger percentage van afwijzing door patiënten dan Virtual Reality exposure laat zien,” zegt Palomer. “Dit kan de eerste stap zijn naar de normalisering van psychotherapie.”

Palomer voegt toe: “Geestelijke gezondheidsproblemen spelen in deze crisistijd meer dan ooit in het leven van veel mensen.”


Emma Walmsley, CEO, GlaxoSmithKline

Foto: Kevin Dietsch/Pool/ABACAPRESS.COM

Emma Walmsley, voormalig marketing manager van L’Oreal, werd in 2017 CEO van GlaxoSmithKline en heeft het bedrijf aanzienlijk zien groeien. Het coronavirus heeft in het tweede kwartaal van dit jaar de zaken zeker beïnvloed, maar in de aankondiging van de halfjaarlijkse resultaten, zegt Walmsley:

“GSK is veerkrachtig en wendbaar geweest in zijn reactie op de pandemie. We navigeren succesvol door de crisis en dragen op zinvolle wijze bij aan oplossingen. Maar we zorgen er tegelijkertijd voor dat we onze langetermijnprioriteiten op het gebied van innovatie, prestaties en vertrouwen waarmaken en onze aandachtsgebieden voor 2020 niet uit het oog verliezen.”

De groei onder Walmsley omvatte het uitkopen van Novartis van een consumentgerichte joint venture en het afsliptsen van de consumentengezondheidsdivisie van GSK. Ze heeft aanzienlijk financieel en tijdskapitaal geherinvesteerd in de onderzoeks- en ontwikkelingscapaciteit van GSK. Een vooruitziende blik die nu rijkelijk beloond wordt, aangezien het bedrijf een aantal nieuwe geneesmiddelen en vaccins in ontwikkeling heeft, waaronder een coronavirusvaccin in samenwerking met CEPI, de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations.

Walmsley zei tijden de presentatie van de halfjaarlijkse resultaten dat het bedrijf er zeer zeker van is dat het – onder voorbehoud van positieve resultaten – 1 miljard doses van een Covid-vaccin hulpstof kan leveren, waardoor de hoeveelheid vaccin die nodig is om mensen te vaccineren, zal afnemen.


Wol Kolade, Partner, LivingBridge

Foto: David M. Benett/Dave Benett/Getty Images

Wol Kolade richtte in het midden van de jaren 90 LivingBridge op om ondernemerschap te bevorderen. Het midmarket private-equitybedrijf ondersteunt ondernemers en voorzag de verschuiving in de zorgsector van gecentraliseerde systemen naar meer innovatieve ondernemingen. “Vandaag de dag draait het om consumentisering van de gezondheidszorg – niet meer om privatisering,” zei hij tegen Business Insider.

Dat consumentgerichte model stelt Kolade en LivingBridge in staat om risico’s te nemen die de National Health Service van het Verenigd Koninkrijk niet kan nemen, met potentieel belangrijke resultaten.

“We kunnen experimenteren en dingen doen die het systeem niet kan, omdat het ons eigen geld is, dat uiteindelijk ten goede zal komen aan het systeem,” zegt hij.

Dat gaat onder meer over de focus op preventie in plaats van genezing, en om een meer holistische visie op de gezondheids- en sociale zorgsector op langere termijn.

Naast het op- en uitbouwen van ondernemingen, zoals een keten van privépraktijken voor tandheelkunde en een mobiele operatiekamer, adviseert Kolade de Britse gezondheidsdienst. Hij is de voorzitter van de medische liefdadigheidsorganisatie Guy’s and St. Thomas’ Charity en adjunct-directeur van het ziekenhuis met dezelfde naam dat uit de stichting is ontstaan.


 Virginia Savova, wetenschapper, Sanofi

De samenvloeiing van wetenschap en technologie is een van de gebieden waarop de gezondheidszorg grote sprongen voorwaarts maakt. De mogelijkheid om met behulp van computers geneesmiddelen te testen en monsters te analyseren om ziekten te identificeren kan een revolutie in de gezondheidszorg teweegbrengen. De op Harvard opgeleide Virginia Savova is een van de mensen die deze twee werelden samenbrengt. Bij Sanofi, waar ze een vooraanstaand wetenschapper is, werkt de in Bulgarije geboren Savova in de immunologiegroep. “We bestuderen ziekten als diabetes type 1, lupus, atopische dermatitis en astma,” vertelt ze.

Savova werkt met een techniek die single-cell transcriptomics heet en analyseert welke celtypes deelnemen aan de immuunreactie op ziekten die in het lichaam worden gebracht. Het volume en de vorm waarin de gegevens op deze manier worden geproduceerd en verzameld, vereist een rekenkundige analyse om te ontcijferen.

“Doordat we door middel van deze techniek naar enkele cellen konden kijken, konden we alleen kijken naar hoe het weefsel zich gedraagt”, zegt ze. “We konden naar het bloed van de patiënt kijken en onderscheiden hoe het bloed van de patiënt anders is dan dat van het gezonde individu.”

Maar niet alle celtypes zijn hetzelfde: Savova’s techniek kan veranderingen op een veel nauwkeuriger niveau lokaliseren, wat helpt bij het ontwikkelen van medicijnen om de reactie van het lichaam te verbeteren.


Ida Tin, CEO en mede-oprichter, Clue

Foto: Noam Galai/Getty Images for TechCrunch

Clue is een app die door miljoenen vrouwen wereldwijd wordt gebruikt om in de gaten te houden wanneer ze ovuleren en heeft de discussie over de menstruatiecyclus uit de taboesfeer gehaald.

En dat was nodig, volgens Ida Tin. Toen ze in 2016 de TechCrunch Disrupt-conferentie in San Francisco bezocht, waren de producten die de gezondheid van vrouwen ondersteunden, verspreid over de tentoonstellingsruimte. “Ze werden ondergesneeuwd door de rest”, vertelt ze Business Insider. Tin besloot om Clue te presenteren als een femtech bedrijf, en sindsdien zijn er steeds vaker conferenties uitsluitend gewijd aan die sector.

“Het begrip van de gezondheid van vrouwen is ontegenzeggelijk verbeterd sinds de lancering van Clue, en we zijn er trots op dat we in de voorhoede van deze vooruitgang staan”, zegt Tin. De app werd geboren uit de verbazing van Tin dat de mensen een manier hadden gevonden om technologie en wetenschap in te zetten om een man op de maan te laten landen, maar dat ze een vrouw niet konden vertellen wanneer ze wel of niet zwanger kon worden.

Sinds de lancering werkte Clue onder meer samen met universiteiten Columbia, Stanford, Oxford en het Kinsey Instituut om de gezondheid van vrouwen beter te begrijpen. Het heeft zijn geanonimiseerde database met informatie opengesteld voor vooraanstaande onderzoekers. Op dit moment lopen er negen wetenschappelijke studies die erop gericht zijn de menstruatiecyclus en de reproductieve gezondheid van vrouwen beter te begrijpen.

Clue blijft zich ontwikkelen. “We streven er altijd naar om ons aanbod te verbeteren en zullen de komende maanden nieuwe en belangrijke productkenmerken aankondigen”, aldus Tin.


Vasant Narasimhan, CEO, Novartis

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Toen Vas Narasimhan in 2018 CEO van Novartis werd, besloot hij het bedrijf wakker te schudden. Hij was 40 jaar oud en werkte al 12 jaar bij het bedrijf. Zijn promotie vanuit zijn functie als hoofd van de wereldwijde geneesmiddelenontwikkeling was een onverwachte keuze, maar hij wilde aantonen dat het de juiste beslissing was. Hij verminderde de bureaucratie door mensen binnen de organisatie in staat te stellen zelf beslissingen te nemen. Dit heeft de manier waarop het bedrijf werkt en zich ontwikkelt aanzienlijk versneld.

Novartis heeft “sterke groeiaandrijvers in de eindmarkt, een aanzienlijk aantal grote lanceringen in het vooruitzicht en een solide portefeuille van nieuwe activa”, vertelde Narasimhan de investeerders tijdens de recente halfjaarlijkse presentatie van de resultaten van het bedrijf. Er zijn 15 lopende productlanceringen, gevolgd door een wachtlijst van 80 belangrijke introducties die gepland zijn tot 2022, en nog eens 50 programma’s in ontwikkeling.

De strategie achter Novartis is veranderd, met Narasimhan die een wereldwijd toonaangevend farmaceutisch bedrijf wil opbouwen, ondersteund door datawetenschap en geavanceerde therapieplatforms.


Joanna Shields, CEO, Benevolent AI

Foto: Astrid Stawiarz/Getty Images for World Childhood Foundation

Benevolent AI gebruikt ontwikkelingstechnologie om wetenschappers te helpen bij het ontdekken van levensveranderende medische innovaties, zoals nieuwe medicijnen.

“Elke minuut van de dag genereren ziekenhuizen, clinici en wetenschappers patiënten-, onderzoeks- en experimentele gegevens”, aldus Joanna Shields, oprichter van het bedrijf tegen Business Insider. Het probleem is dat er zoveel data is dat het moeilijk is om bij te houden. Benevolent AI spit het enorme corpus aan wetenschappelijke literatuur op schaal door om verbanden te vinden tussen genen, ziekten, medicijnen en biologische routes.

“Hoewel AI-modellen en -algoritmen nooit een volledige vervanging zullen zijn voor wetenschappers en clinici, kunnen ze tijd en geld besparen, wat cruciaal is in ons huidige klimaat”, zegt Shields.

De “machinehersenen” van het bedrijf kregen ook de taak kregen om Covid-19 aan te pakken. “Het werd duidelijk dat de wereld bestaande medicijnen nodig had totdat er vaccins konden worden ontwikkeld, getest en massaal beschikbaar konden worden gesteld,” legt Shields uit.

Benevolent AI ging door de literatuur heen om te zien of er iets was dat kon helpen om enkele van de symptomen van het coronavirus aan te pakken. Zo identificeerde het bedrijf Barcitinib, een medicijn van Eli Lilly, dat tijdens in vitro studies potentieel had getoond. Benevolent AI publiceerde zijn onderzoek in The Lancet in februari, en NAID ging verder met het onderzoek in de Verenigde Staten. “Vroege tests met dit medicijn bij ongeveer 800 patiënten hebben veelbelovende resultaten laten zien”, vertelt Shields.


Onno van de Stolpe, CEO en oprichter, Galapagos

Foto: THIERRY ROGE/BELGA MAG/AFP via Getty Images

“Dit zijn uitdagende tijden, vooral voor een onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf”, aldus Onno van de Stolpe, CEO van de Nederlands-Belgische geneesmiddelenontwikkelingsfirma Galapagos. Het bedrijf haalde in 2019 de krantenkoppen  toen het een deal tekende met de Amerikaanse firma Gilead Science, die een 25%-belang in Galapagos kocht, en 4 miljard dollar investeerde in wat het bedrijf beschreef als ‘een transformatief partnerschap’ voor de komende 10 jaar.

Galapagos ontwikkelt zijn medicijnen door het ontdekken van “nieuwe doelen” – bijvoorbeeld welke eiwitten in het lichaam betrokken zijn bij het veroorzaken van ziekten als reumatoïde artritis – en het vervolgens identificeren van moleculen die het schadelijke effect van die eiwitten kunnen tegengaan. Het is een manier om te proberen de ziekte te verdrijven voordat ze zich voordoet, in plaats van te wachten tot ze zich voordoet en het dan te behandelen.

Galapagos’ behandeling voor reumatische artritis, filgotinib genaamd, was de innovatie die Gilead’s investering in het bedrijf heeft aangewakkerd. Gilead brengt filgotinib wereldwijd op de markt, maar Galapagos doet het zelf in de Benelux. “We zijn klaar voor de marketing en introductie van het molecule in deze landen”, vertelde Van de Stolpe aan investeerders. “Eerst voor reumatoïde artritis en later voor IBD, een chronische ontstekingsziekte van de darmen.”


Energy


Bernard Looney, CEO, BP

Foto: REUTERS/Toby Melville

Bernard Looney trad afgelopen februari in dienst bij BP als CEO maar was ook daarvoor al verantwoordelijk voor de focusverschuiving van de grote oliemaatschappij naar minder vervuiling. Hij heeft het bedrijf geholpen zijn uitstoot nog eerder dan de officiële deadline van 2050 te verminderen.

Looney kwam in 1991 bij BP in dienst als booringenieur en bekleedde verschillende functies in de Noordzee, Vietnam en de Golf van Mexico. Voordat hij de functie van CEO overnam, was hij verantwoordelijk voor alle wereldwijde olie- en gasexploratie-, ontwikkelings- en productieactiviteiten van BP.

Looney heeft BP aangemoedigd om het voortouw te nemen op het gebied van methaangasdetectiemethoden. Hij hielp het bedrijf om in de afgelopen twee jaar een CO2-uitstoot van ongeveer 3 miljoen ton te bereiken.

De portefeuille van BP verbeterde aanzienlijk nadat Looney de overname van onshore Amerikaanse activa van BHP Billiton en de toegang tot verschillende landen, waaronder Senegal en Mauritanië, faciliteerde.

Looney is ook de aanjager geweest van verschillende innovatieve nieuwe bedrijfsmodellen, zoals Aker BP in Noorwegen.

Hij heeft ook een grotere genderdiversiteit binnen het voorheen door mannen gedomineerde bedrijf aangemoedigd: een derde van het leiderschapsteam bestaat tegenwoordig uit vrouwen.

Bernard is lid van de Royal Academy of Engineering, van het Energy Institute, een professionele organisatie voor ingenieurs en andere professionals in de energiebranche. Hij begeleidt ook het FTSE 100 Cross-Company Mentoring Executive Programme.


Patrick Pouyanné, CEO en voorzitter, Total

Foto: Christophe Morin/IP3/Getty Images)

Patrick Pouyanné, de CEO van oliemaatschappij Total, is niet alleen bezig met het verminderen van de CO2 uitstoot. Hij heeft ook grootste plannen om overal ter wereld de toegang tot koolstofarme energie te verbeteren, ook in Afrika waar meer dan 600 miljoen mensen geen toegang hebben tot elektriciteit.

Pouyanneé, die in 2015 toetrad als CEO, zei onlangs: “De komende 20 jaar zullen beslissend zijn voor de opbouw van een koolstofarme toekomst die de economische en sociale ontwikkeling niet afremt. In 2040 zal de wereldbevolking naar verwachting 9 miljard mensen tellen. Dat is inclusief 2 miljard mensen in Afrika alleen al, waar meer dan 600 miljoen mensen vandaag de dag geen toegang hebben tot elektriciteit. Wereldwijd is dat cijfer is 1,2 miljard.”

Hij stelt dat het zijn belangrijkste verantwoordelijkheid is om veilige en kosteneffectieve energieoplossingen te bieden aan ‘zo veel mogelijk mensen’ terwijl hij de emissies beheert.

“Om dit te doen moet de energie-efficiëntie over de hele linie worden verbeterd, de fossiele brandstofmix moet worden geoptimaliseerd en de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen moet worden versneld.”

“Het is onze ambitie om Total de komende 15 jaar te positioneren als een wereldwijde leider op deze drie gebieden en om vooruitgang te boeken. Ons geïntegreerde bedrijfsmodel, dat zich richt op de productie, verwerking én marketing van olie en gas, zal ons grootste voordeel zijn bij het bereiken van dit doel”.

Pouyanné bekleedde tussen 1989 en 1996 een aantal functies bij het Franse ministerie van industrie en andere kabinetsfuncties, waaronder technisch adviseur van de toenmalige premier Édouard Balladur op het gebied van milieu en industrie van 1993 tot 1995.

Hij begon zijn loopbaan bij Total in 1997, toen hij zich bij de afdeling Exploratie & Productie van het bedrijf aansloot, aanvankelijk als hoofd administratief medewerker in Angola.


Markus Rauramo, president en CEO, Fortum

Foto: Fortum

Markus Rauramo mag dan pas in juli de leiding hebben overgenomen bij het bedrijf, zijn bijdrage in de afgelopen acht jaar heeft de Finse energiegigant Fortum geholpen zich te ontwikkelen tot leider op het gebied van duurzame energie.

Rauramo was de drijvende kracht achter de overname van Uniper door Fortum en was de afgelopen twee jaar ook lid van de Raad van Commissarissen van Uniper.

Hij heeft met succes de City Solutions-divisie van het Finse bedrijf uitgebreid, die onder zijn ambtstermijn is uitgegroeid van een stadsverwarmingsbedrijf tot een recycling- en afvalbedrijf.

Zijn ervaring in de energiesector leidt tot Stora Enso, een van ’s werelds grootste bosbouwbedrijven, waar hij in 1991 in dienst kwam en uitgroeide tot vicepresident en hoofd financiering.

Sinds zijn overgang naar Fortum heeft Rauramo een aantal functies bekleed en heeft hij “een sleutelrol gespeeld in de herstructurering en transformatie van haar bedrijven”, aldus Fortum in een verklaring.

Fortum heeft de ambitie om de energiemaatschappij te “ontkolen”, wat blijkt uit de investeringen van het bedrijf in hernieuwbare energie en de beslissing om de steenkool in Finland en Zweden sneller dan verwacht uit te bannen. Het bedrijf lobbyt ook voor een sterke klimaatrespons op EU-niveau.


Francois Austin, Partner and Global Head of Energy, Oliver Wyman

Foto: Oliver Wyman

Austin, het wereldwijde hoofd van de energieafdeling van Oliver Wyman, is verantwoordelijk voor het wereldwijde klimaat- en duurzaamheidsbeleid van het managementadviesbureau.

Dit houdt in dat er met klanten wordt gewerkt aan een reeks klimaatgerelateerde agenda’s, waaronder decarbonisatieprojecten in de transport-, energie- en staalindustrie.

Hij vertelt Business Insider: “We helpen onder meer banken om hun kredietportefeuilles in het licht van klimaatgerelateerde risico’s te bezien, en werken aan projecten die te maken hebben met duurzame financiering en ESG-beleggingen.

Austins reis binnen de energiesector begon in de scheepvaart en de handel in Rotterdam. “Vervolgens ben ik in de consultancy gegaan en heb ik sindsdien uitsluitend in de energiesector gewerkt aan operationele risico’s in het licht van bekende industriële rampen na grote incidenten in zowel de upstream- als de downstreamactiviteiten”, vertelt hij.

Austin werkte ook aan een aantal energiefusies en aan herstructureringen voor de energiesector. “Dit leidde ertoe dat ik mijn eigen energieadviesbureau Corven oprichtte, dat vervolgens werd overgenomen door Oliver Wyman, waar ik sindsdien werkzaam ben”, voegt hij toe. “Naast mijn dagtaak zit ik in het bestuur van de UK Energy Council en leid ik de World Energy Council’s Energy Trilemma Index.”

Op de vraag wat zijn toekomst in de sector inhoudt, zegt Austin: “Ik benvan plan om verschillende samenwerkingsverbanden te leiden, zoals ons onlangs aangekondigde gezamenlijke project met S&P Global Market Intelligence. We willen een klimaatmodel voor kredietanalyse creëren, die kredietrisicobeoordelingen biedt aan bedrijven op basis van verschillende klimaatscenario’s.


Birgitte Ringstad Vartdal, executive vice president wind en zonne-energie Europa, Statkraft

Drijvende zonnepanelen spelen een belangrijke rol in de energietransitie van het Noorse staatsbedrijf Statkraft. Birgitte Ringstad Vartdal’s benoeming tot uitvoerend vicepresident van Europese wind- en zonne-energie bij het bedrijf kwam precies op het juiste moment om deze ambitie mogelijk te maken.

Vartdal werd in april van dit jaar lid van het bedrijfsmanagementteam van Statkraft, nadat zij haar CEO-functie in Golden Ocean had opgegeven.

De Noorse energiegigant bouwt een gigantisch drijvende zonne-energiecentrale voor de kust van Albanië, die gekoppeld is aan een grote waterkrachtcentrale in het land.

Statkraft CEO Christian Rynning-Tønnesen zegt: “Statkraft heeft de ambitie om tegen 2025 een van ’s werelds toonaangevende duurzame bedrijven te zijn. De geplande groei van Statkraft in Europa op het gebied van wind- en zonne-energie is een belangrijk onderdeel van deze ambitie en valt onder de verantwoordelijkheid van Birgitte Ringstad Vartdal.

“Daarnaast neemt zij de verantwoordelijkheid op zich voor de Project Delivery Unit van Statkraft en voor investeringen in nieuwe zakelijke mogelijkheden zoals biobrandstoffen, waterstof, opladen van elektrische auto’s en datacentra”.

Vartdal: “Statkraft heeft een ambitieuze strategie en een unieke positie voor verdere groei binnen de duurzame energie. Ik kijk er erg naar uit om deze taak op me te nemen en samen met de rest van de organisatie bij te dragen aan deze groei”.


Josu Jon Imaz, CEO, Repsol

Foto: Endika Portillo/Europa Press via Getty Images

De CEO van de Spaanse olie- en gasgigant Repsol heeft zich gecommitteerd aan een netto koolstofuitstoot van nul. Een ogenschijnlijk tegenstrijdig streven voor een oliebaron.

Maar Josu Jon Imaz, CEO van Repsol, is vastbesloten dat zijn bedrijf tegen 2050 koolstofneutraal moet zijn.

Imaz vertelde eerder aan Business Insider dat Repsol de eerste olie- en gasreus was die het Kyoto-protocol steunde, het verdrag dat de wereldwijde vermindering van de uitstoot van broeikasgassen regelt.

Repsol heeft een tussentijds plan om de uitstoot van zijn bedrijf tegen 2025 met 10% te verminderen, tegen 2030 met 20% en tegen 2040 met 40%, in de aanloop naar haar verbintenis voor 2050.

“We doen dat niet omdat we een NGO zijn en op een genereuze manier willen bijdragen aan klimaatverandering”, zegt hij. “We doen het omdat we geld willen verdienen. Elke verandering die we doorvoeren moet wel ons rendement ondersteunen, dat is een minimumvoorwaarde.”

Op de website van het bedrijf staat: “Acties om de uitstoot van de routinematige verbranding van koolwaterstoffen te verminderen zijn vooral belangrijk omdat ze ons in staat stellen om de uitstoot van broeikasgassen omlaag te brengen en het verlies van producten en brandstof te minimaliseren.”


Ignacio Galan, CEO en voorzitter, Iberdrola

Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

Ignacio Galan, voorzitter en CEO van de Spaanse energiereus Iberdrola is niet alleen bekend in eigen land, hij is ook een van de mensen die werkt aan de versnelling van de hernieuwbare energieopwekking in Frankrijk.

Galan kondigde vorige maand aan dat Iberdrola de komende vier jaar ongeveer 3 tot 4 miljard euro zal investeren om de groei in Frankrijk voort te zetten.

Hij zei op een bijeenkomst van Choose France, georganiseerd door de Franse regering: “Iberdrola is van plan om de komende 4 jaar tussen de 3 en 4 miljard euro te investeren om te blijven groeien in de hernieuwbare energiesector”. Daarbij gaat het om zowel onshore als offshore windenergie en om zonne-energie.

“We investeren nu al 2,4 miljard euro in de ontwikkeling van het offshore windmolenpark Saint-Brieuci”, voegde hij toe. “Er zijn al enkele onshore windprojecten operationeel en andere zijn in ontwikkeling.”

Galan’s inspanningen om de energiewereld te transformeren leverde hem in 2019 een benoeming op in de top 5 belangrijkste CEO’s ter wereld van Harvard Business Review.

Galan is lid van een aantal vooraanstaande energiegroepen, waaronder het Global Sustainability Electricity Partnership en J.P Morgan International Council.


Will Gardiner, CEO en voorzitter, Drax

Foto: Drax

In een tijd waarin de meeste Britse kolencentrales hun productie afbouwen, heeft Will Gardiner, de CEO van Drax, zijn huidige kolencentrales omgebouwd om ze efficiënter en duurzamer te maken.

Gardiner vertelt Business Insider: “De komende jaren zijn cruciaal in de strijd tegen de klimaatverandering, en Drax speelt daarbij een vitale rol. In maart 2021 zullen we stoppen met het gebruik van kolen waardoor er een einde komt aan bijna 50 jaar kolengestookte energieopwekking in onze centrale.

Hij voegt eraan toe: “Terwijl andere kolengestookte centrales in Groot-Brittannië hun deuren sluiten, hebben wij tweederde van de onze omgebouwd voor de verwerking van duurzame biomassa. Hierdoor is de centrale getransformeerd tot de grootste Britse producent van hernieuwbare elektriciteit op één locatie en het grootste decarbonisatieproject in Europa.”

Gardiner, die begin 2018 CEO werd, kreeg de opdracht om het nutsbedrijf tegen 2030 koolstofneutraal te maken en baanbrekend werk te verrichten op het gebied van het afvangen en opslaan van koolstof, bekend als BECCS.

De baanbrekende BECCS-technologie is het proces van het winnen van bio-energie uit biomassa en het afvangen en opslaan van de koolstof die hierbij vrijkomt. Hierdoor wordt de koolstof uit de atmosfeer verwijderd.

Gardiner zegt dat het bedrijf ook plannen heeft met partners en de overheid om bio-energie te ontwikkelen met koolstofafvangtechnologieën om de negatieve emissies te leveren die nodig zijn om het Verenigd Koninkrijk te helpen zijn netto-koolstofdoelstelling voor 2050 te halen.


Sinead Lynch, landelijk voorzitter VK, Shell

Foto: Royal Dutch Shell

Sinead Lynch is een belangrijke drijvende kracht geweest achter Shell’s investeringen in het opladen van elektrische voertuigen en heeft enorme stappen gezet in het bereiken van gender- en etnische diversiteit bij de grote oliemaatschappij.

Shell heeft zich gecommitteerd om in 2050 of eerder een energieleverancier met een netto-uitstoot van nul te worden.

Lynch vertelt Business Insider: “Onze investeringen in het opladen van elektrische voertuigen, koolstofneutrale energie voor thuis, waterstof en koolstofafvang en -opslag in het Verenigd Koninkrijk maken duidelijk dat we onze rol serieus nemen.”

Ze voegt eraan toe: “Mijn team heeft hard gewerkt aan het opzetten van een Energie Transitie Programma in het Verenigd Koninkrijk, en hierdoor hebben we sterke relaties opgebouwd met belangrijke spelers in de samenleving, waaronder de overheid, NGO’s, academici en gemeenschappen”.

Ze zegt dat haar recente benoeming als medevoorzitter van de Britse Waterstof Adviesraad getuigt van het belang van haar werk, omdat “waterstof een belangrijke rol kan spelen in onze energietoekomst.”

Haar inspanningen om te lobbyen voor een grotere genderdiversiteit bij het bedrijf, heeft de oliemaatschappij ook zeker geholpen om erkend te worden als een topwerkgever voor vrouwen door The Times.

Lynch, die haar carrière begon als geofysicus, werkte onder meer in Nigeria, het Midden-Oosten en Azië, en nam uiteindelijk de rol van uitvoerend vicepresident voor veiligheid en duurzaamheid op zich bij BG Group.

Tijdens de integratie van Shell en BG Group in 2014-15 werd zij benoemd tot landelijk voorzitter van Shell UK.


Greta Thunberg, klimaatactivist

Foto: REUTERS/Johanna Geron

Op 17-jarige leeftijd is Greta Thunberg met gemak ’s werelds favoriete klimaatactivist te noemen.

In juli won ze de Gulbenkian-prijs voor de mensheid, een prijs die mensen of organisaties onderscheidt die erkend zijn in hun aanpak van de klimaatverandering en het behoud van energie.

“We zitten in een klimaatnoodtoestand”, zegt ze, “En mijn stichting zal zo snel mogelijk al het prijzengeld van €1 miljoen doneren om organisaties en projecten te steunen die vechten voor een duurzame wereld, die de natuur verdedigen en die mensen steunen die al geconfronteerd worden met de ergste gevolgen van de klimaat- en milieucrisis, in het bijzonder degenen die in het Zuiden leven.”

Thunberg is het geesteskind van Fridays for Future, dat ze in 2018 lanceerde, waarbij ze scholieren aanmoedigde om te spijbelen en op die manier actie op het gebied van klimaatverandering te eisen van hun regeringen.

In november van dat jaar organiseerde de destijds 15-jarige Thunberg een twee weken durende staking buiten het Zweedse parlement, waarbij ze eiste dat haar regering de CO2-uitstoot met 15% per jaar zou verminderen.

Thunbergs inspanningen hebben ertoe geleid dat particulieren en bedrijven hun uitstoot sterk hebben gecompenseerd door te investeren in koolstofreducerende projecten in opkomende landen.

NGO’s en organisaties die deelnemen aan koolstofcompensatie hebben de belangstelling voor investeringen in hun bedrijven zien verviervoudigen.

De agentschappen die met grote bedrijven samenwerken, hebben de afgelopen 18 maanden meer geïnvesteerd in koolstofcompensatie.

ClimateCare, een bedrijf dat organisaties helpt bij het compenseren van de resterende CO2-uitstoot, zegt dat de hoeveelheid CO2-compensatie is gestegen van 2 miljoen ton naar 20 miljoen.

Een toespraak die Thunberg begin 2019 hield, was voor de Europese Commissie aanleiding om haar budget voor klimaatverandering in de komende 10 jaar te verhogen.

Jean-Claude Juncker, de toenmalige voorzitter van de Europese Commissie, kondigde vorig jaar aan dat elke vierde euro die binnen de EU-begroting tussen 2021 en 2027 wordt uitgegeven, naar klimaatverandering gaat.


Supply Chain


Martin Bysh, oprichter, Huboo

Foto: Huboo

Huboo bedient bijna 300 e-commerce bedrijven in Europa. Het bedrijf dat zich richt op mkb-bedrijven werkt met een uniek opslagsysteem.

Het bedrijf werd opgericht op basis van de problemen waar Bysh tegen aanliep bij het opzetten van een online shop. Hij ontdekte dat logistieke bedrijven niet met hem wilden samenwerken totdat hij de verkoop van grote volumes kon garanderen.

Het Huboo-systeem springt in dit gat voor beginnende en kleine bedrijven door magazijnruimte op te splitsen in kleinere ‘hubs’, software te ontwerpen die de distributie van producten aanjaagt en het foutenpercentage terugdringt. De oplossing werkt echter net zo goed voor grotere bedrijven en inmiddels zijn ook grotere merken klant bij Huboo. Het lukt het bedrijf zelfs om te groeien tijdens de pandemie en het zal naar verwachting tegen het einde van dit jaar een omzet van £10 miljoen op jaarbasis bereiken met 800 klanten en 200 werknemers.

Bysh vertelt Business Insider: “De pandemie heeft de overstap naar de online retail verder versneld en heeft vele duizenden onafhankelijke retailers ertoe aangezet om zich voor het eerst op de e-commerce te richten. De behoeften van kleinere e-commerce bedrijven worden echter traditioneel ondergewaardeerd door onze industrie, waardoor veel retailers merken dat ze geen prioriteit zijn voor de grotere logistieke partijen”.

Hij voegt eraan toe: “We zijn er erg trots op dat wij een oplossing kunnen bieden aan een groeiend aantal Britse e-commerce bedrijven waarvan de producten dringender dan ooit nodig zijn.”


Slimane Allab, senior vice president en general manager EMEA, Llamasoft

Foto: Llamasoft

LLamasoft’s ontwerpsoftware voor leveranciers helpt organisaties wereldwijd bij het vormgeven en verbeteren van hun activiteiten in verschillende sectoren. Een groeiend aantal bedrijven – waaronder grote namen als Unilever, Pepsico en Hewlett Packard – maakt gebruik van zijn platforms.

Slimane Allab werkte 10 jaar voor JDA Software (nu Blue Yonder) voordat het bij Llamasoft kwam.

“In de toeleveringsketen draait alles om efficiëntie en kostenreductie”, vertelt Allab aan Business Insider. “Bedrijven willen consolideren, specialiseren en kosten besparen zodat ze maximale winst kunnen behalen. De supplychain is een belangrijke pijler binnen organisaties geworden. De coronacrisis heeft de supplychain echter een nieuwe richting gegeven: de focus is verschoven naar wendbaarheid, veerkracht en zowel interne als externe samenwerking”.

Deze koerswijziging kan de kosten weliswaar verhogen, maar verhoogt ook de betrouwbaarheid van de supplychain en daarmee van de business. Het is een afweging tussen een organisatie waar klanten op kunnen vertrouwen in makkelijke tijden en een organisatie waar men op kan vertrouwen in moeilijke tijden.

“Voor mij is dat laatste de sleutel tot succes”, zegt Allab. “Om te doen wat goed is voor het bedrijf, moet je beginnen met wat goed is voor de klant. Met het oog op de toekomst moet de industrie zich richten op het helpen van haar klanten bij het bereiken van deze flexibiliteit en veerkracht en ook duidelijke duurzaamheidsstrategieën en -doelstellingen omarmen, zoals het reduceren van de CO2-uitstoot naar nul in 2050”.


Peter Evans, CEO, Orderly

Foto: Orderly

Het Britse voorraadbeheerbedrijf Orderly, dat e-commerce platforms en oplossingen voor order- en voorraadbeheer biedt, werkte samen met Starbucks aan een app voor winkelmanagers om de voorraad te beheren en opnieuw te bestellen, aan een oplossing voor orderbeheer voor Nestlé en aan een business-to-consumer verkoopoplossing voor McCormick Schwartz.

In april ontving het bedrijf een belangrijke investering van Innovate UK om gebruikers in de toeleveringsketen te helpen verspilling te verminderen en hun duurzaamheid (en winst) te vergroten.

Tijdens de coronacrisis stampte het bedrijf in slechts zes dagen tijd het populaire Morrisons voedseldozenplatform uit de grond, waar aan huis gekluisterde particulieren een doos konden bestellen met voedingsproducten van lokale leveranciers die zij niet meer kwijt konden omdat de horeca gesloten was.

“De voedsel- en drankvoorzieningsketen zijn massaal verstoord door de crisis”, vertelt Evans aan Business Insider. “Het dwong consumenten thuis te blijven en restaurants te sluiten waardoor ongekende hoeveelheden producten verloren gingen, waaronder eieren, melk en uien. En dat domino-effect is nog steeds niet uitgwerkt.”

Het komende jaar zal Orderly nauw samenwerken met een aantal bedrijven om dit afval te verminderen, door met zijn innovatieve AI-scorecard de gebruikers in de toeleveringsketen precies te vertellen wat ze kunnen doen om afval te verminderen en zo de winst en de duurzaamheid te verhogen.

Orderly werkt ook nauw samen met grote supermarkten en fabrikanten op het gebied van direct-to-consumer aanbiedingen. Het hoopt zo een oplossing te kunnen bieden tijden een eventuele tweede coronagolf en consumentengedrag te ondersteunen tijdens het “nieuwe normaal”.


Michael Feindt, strategisch adviseur, Blue Yonder

Foto: Blue Yonder

Michael Feindt is altijd al een vernieuwer geweest. Hij is fysicus, datawetenschapper en professor en was eerder betrokken bij de ondergrondse deeltjesversneller Large Hadron Collider.

Hij speelde een sleutelrol bij de inbedding van kunstmatige intelligentie in de customer supply chain en bij de merchandising processen van Blue Yonder, waardoor fabrikanten en retailers sneller kunnen inspelen op veranderende marktomstandigheden en klantdynamiek.

Blue Yonder werkt samen met wereldwijde fabrikanten zoals Coca-Cola, Heineken, Unilever en PepsiCo om door middel van supply chain management een autonome, duurzame en winstgevende bedrijfsvoering te creëren. Tijdens de pandemie heeft de technologie van Blue Yonder klanten inzichten gegeven die nodig zijn om leveringsproblemen vroegtijdig te identificeren.

“Niemand kon de impact van Covid-19 op de toeleveringsketen voorspellen”, aldus Feindt tegen Business Insider. “Omdat het virus zo nieuw is, waren er geen historische gegevens om op terug te vallen voor aanwijzingen over hoe te reageren. Bedrijven die gebruikmaken van machine learning in hun toeleveringsketens hebben zich echter snel kunnen aanpassen aan de ontstane situatie, waarbij nieuwe data lieten zien hoe ze moeten reageren op huidige en toekomstige gevolgen van onvoorziene omstandigheden”.

Door het veranderende consumentengedrag wordt ook de druk op bedrijven om zich aan te passen steeds groter en dit heeft de zichtbaarheid van en de toegang tot gegevens in de toeleveringsketen belangrijker dan ooit gemaakt.

Feindt: “De komende jaren zullen we het gebruik van AI zien versnellen in de sector, omdat de coronacrisis voor bedrijven heeft laten realiseren dat het een belangrijke rol kan spelen bij het opbouwen van veerkracht van in de toeleveringsketen.”


Karl Johan Lier, CEO, AutoStore

Foto: AutoStore

Het Noorse robotica bedrijf AutoStore biedt geautomatiseerde ondersteuning aan wereldwijde merken zoals Puma, Gucci, Asda en Ocado, waardoor hun magazijnen vier keer zo snel kunnen werken als handbediende magazijnen.

Het bedrijf bedacht een uniek systeem dat werkt met geluidsarme robots met een grijparm die zich over een rails verplaatsen.

In december won AutoStore de eerste prijs in de European Business Awards en werd het erkend als een van de 100 digitale kampioenen van Europa, samengesteld door de Financial Times en Google.

“Bij AutoStore vormen creativiteit, innovatie en concurrentievermogen voor onze klanten de kern van alles wat we doen”, aldus Lier tegen Business Insider. “De coronaviruspandemie heeft duidelijk gemaakt dat de bestaande systemen voor de toeleveringsketen van veel bedrijven niet voldoende zijn. Met dit in het achterhoofd zijn retailers al plannen aan het maken om hier verandering in te brengen. De groeiende vraag naar bestaande voorraden en artikelen betekent dat veel bedrijven nu op zoek zijn naar automatisering en dit snel zullen moeten doen om aan de vraag naar producten te voldoen.”

Lier ziet een opkomst zag van logistieke centra op micro-niveau om lokale winkels te helpen aan de vraag naar producten te voldoen en voorspelt: “Dit zal binnenkort ook de norm worden voor Europese bedrijven, met name bij supermarkten en voedselleveranciers”.


Johanna Hagelberg, inkoop en logistiek, Stora Enso

Foto: Stora Enso

Stora Enso is wereldwijd een belangrijke leverancier van duurzame oplossingen in verpakkingen, biomaterialen, houten constructies en papier. Johanna Hagelberg, gevestigd in Stockholm, speelt een cruciale rol binnen de groep van Stora Enso, waar zij de leiding heeft over de inkomende en uitgaande leveringen.

Hagelberg, voorheen chief procurement officer bij Vattenfall AB, begon haar carrière in de auto-industrie bij Scania en General Motors, en had leidende inkoopposities bij NCC en RSA Scandinavië.

Hagelberg noemt haar rol ‘een teaminspanning’. Ze vertelt Business Insider: “In de afgelopen 12 maanden hebben we, samen met onze zakenpartners, buitengewone inkoop- en logistieke uitdagingen weten te realiseren met Brexit, Finse stakingen en de coronacrisis bovenop de normale ambities om elke dag een beetje beter te worden”.

“Werk in verschillende industrieën en bedrijven als je kunt, het zal je competentie verbreden en het is leuk”, vertelt ze Business Insider. “Houd je verre van interne conflicten. Het is pure verspilling. Creëer zinnigheid, wees duidelijk en durf in het diepe te springen. Zoek uit wat het meest belangrijk is, groeien of beter worden? Gebruik oplossingen die al zijn gevonden – het is niet altijd nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. Het gaat uiteindelijk om de uitvoering van een idee; daar moet je je energie in stoppen.”


Thomas Udesen, Europese vice-president en chief procurement officer, Bayer

Foto: Bayer

Thomas Udesen heeft onlangs de wereld van B2B veranderd door duurzaam in te kopen. Hij doneerde met Bayer Procurement middelen om meerdere overheden en ngo’s te ondersteunen bij het verkrijgen van snelle toegang tot persoonlijke beschermingsmiddelen, technologische oplossingen en medicijnen tijdens de coronapandemie.

Maar de inspanningen van Udesen begonnen al lang voor de huidige crisis. Udesen trad in 2013 bij Bayer in dienst na 10 jaar bij Johnson & Johnson. Hij geeft nu leiding aan een team van meer dan 1500 inkoopprofessionals, die samen verantwoordelijk zijn voor een wereldwijd budget van 21 miljard euro.

Udesen is ook medeoprichter van het Sustainable Procurement Pledge. Dit pro deo-initiatief streeft ernaar dat alle wereldwijde toeleveringsketens tegen 2030 duurzame inkooppraktijken hanteren. Ambassadeurs van bedrijven, NGO’s, academici en overheden hebben zich aangesloten bij deze coöperatieve gemeenschap die alle inkoopprofessionals in staat wil stellen en aan wil moedigen om “doelgericht in te kopen”. Udesen is van mening dat de manier van inkopen van cruciaal belang is om duurzame toeleveringsketens te kunnen waarborgen.

Bayer heeft fiks geïnvesteerd in risicobeheer en heeft zijn fabrieken draaiende gehouden ondanks de verstoringen in de industrie door COVID-19, een bewijs dat de investering van het bedrijf in duurzaamheid heeft geleid tot meer veerkrachtige toeleveringsketens.

Het bedrijf moedigt zijn leveranciers ook aan om zich aan te sluiten bij zijn gedragscode. Udesen gelooft dat een duurzame toekomst van de supply chain gewaarborgd kan worden door betere samenwerking en hechtere relaties.


Stephanie Wright, bestuursadviseur, LogiChem Europe

Foto: Henkel
Foto: Henkel

“In turbulente tijden draait het in de toeleveringsketen om georganiseerde chaos”, aldus Stephanie Wright tegen Business Insider. “Chaos geeft ons de kans om de manier waarop we denken te heroverwegen.”

Wright zegt dat ze een aanzienlijke hoeveelheid georganiseerde chaos heeft meegemaakt in haar tijd bij Henkel, waar ze het klantenservicebedrijf leidt dat meer dan 50.000 klanten bedient. Ze werkte voorheen als Henkels wereldwijde inkoopdirecteur, waar ze verantwoordelijk was voor grondstoffen, verpakkingen, contractproductie, materiaal en diensten voor 27 landen. Daarvoor was ze inkoopspecialist bij Ford.

In haar rol als directieadviseur bij LogiChem werkt Wright samen met logistieke leidinggevenden van ’s werelds grootste chemieproducenten om een uitmuntende commerciële en supply chain te bereiken in die keten.

Tijdens haar periode bij Henkel ontwikkelde Wright een strategie voor uitmuntende klantenservice als onderdeel van een bedrijfsbreed Europees programma voor cultuurverandering.

“Je kunt een veranderingsstrategie ontwikkelen door je aan te passen aan de omstandigheden en te blijven ontwikkelen – dat is waar het bij een goede supply chain om draait”, vertelt Wright aan Business Insider. “Maar het voorbereiden, ondersteunen en aanmoedigen van je mensen om klaar te zijn voor die veranderingen vergt een grote aanpassing van de manier waarop we onze mensen leiden. Het is onze taak om dat beter te doen. Mijn hoop is dat leiders in de industrie zullen nadenken over wat hun teams kan laten schitteren tijdens stressvolle en moeilijke periodes.”


Claudia Viohl, chief procurement officer, E.ON

Foto: E.ON

Claudia Viohl, chief procurement officer bij E.ON, heeft een cruciale rol gespeeld in het sturen van de toeleveranciers van de energieleverancier richting de “schonere en betere” bedrijfsstrategie van het bedrijf.

E.ON is lid van het Global Compact Network van de Verenigde Naties en heeft zich verplicht tot het bereiken van een uitstekend niveau van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) in al haar bedrijfsactiviteiten door middel van een verantwoord inkoopbeleid.

Viohl is sinds 2011 lid van de raad van bestuur van E.ON en is tevens lid van de raad van commissarissen van E.DIS AG (Fürstenwalde) en E.ON Deutschland GmbH (München). Ze heeft onder meer leiding gegeven aan transformatie en prestatieprogramma’s binnen de energiegroep.

In 2019 voltooide E.ON een overname van het energiebedrijf Innogy, waardoor het een van de grootste energienetbeheerders van Europa werd, met zo’n 50 miljoen klanten verspreid over 750 kopers.

Ze vertelde Business Insider: “Ik ben verheugd om deel uit te maken van de visie van E.ON om een energiegemeenschap te creëren en onderdeel te zijn van de energietransitie naar een duurzamere toekomst. Als CPO bewijs ik elke dag samen met mijn team dat inkoop een verschil maakt in het tot leven brengen van onze bedrijfsvisie en het creëren van waarde voor onze klanten”.


Karin Van Den Brekel, global life sciences & healthcare manager, GEFCO Forwarding

Foto: Gefco

Wereldwijde toeleveringsketens dagelijks in beweging houden is geen sinecure. Met meer dan 20 jaar ervaring in de internationale logistiek was Karin Van Den Brekel het afgelopen jaar de perfecte keuze om benoemd te worden tot GEFCO’s global manager voor Life Sciences en Healthcare. Voor GEFCO werkte ze bij Menlo Logistics, nadat ze haar carrière was begonnen als key account manager bij TNT Logistics.

Als Europees leider in de auto-logistiek werkt GEFCO in meer dan 10 branches en biedt ze slimme en flexibele oplossingen voor de toeleveringsketen. Karin van den Brekel coördineert vanuit haar basis op Schiphol de wereldwijde inspanningen en maakt strategische partnerships in heel Europa. Ze benadrukt de noodzaak van processtandaardisatie en een focus op geïntegreerde logistiek.

Vorig jaar lanceerde GEFCO GEFO Enterprise AR, een nieuwe augmented-reality app die door de transportdivisie wordt gebruikt om de kwaliteitscontrole te verbeteren en de productiviteit in het koelketenverpakkingsproces te verhogen. Het proefdraaien van de app resulteerde al in een 50% verhoging van de productiviteit en een verkorting van de trainingstijden voor de medewerkers.

Van Den Brekel ziet duurzaamheid als een cruciale stap voor bedrijven en GEFCO heeft zich onder meer verbonden aan het Global Compact van de Verenigde Naties, waarin 17 principes op het gebied van mensenrechten, arbeid, milieu en het voorkomen van corruptie zijn vastgelegd.


Manufacturing


Gabriela Hernandez Galindo, global sustainability & purposeful brands director, Danone

Foto: Danone

In 2017 kondigde Danone een nieuw motto aan: one planet, one health. Vanuit deze visie wil de voedingsmiddelengigant de keten op een positieve manier veranderen en tegelijkertijd de positie van mensen in die keten versterken. Het bedrijf is wil de overgang naar gezondere en duurzame eet- en drink gewoontes vergemakkelijken voor iedereen die haar producten inkoopt, produceert of koopt.

“De huidige crisis heeft nóg duidelijk gemaakt wat we al wisten, namelijk dat onze gezondheid en de gezondheid van de planeet diep met elkaar verbonden zijn”, vertelt Galindo aan Business Insider. “Dit maakt gedragsveranderingen, innovatie en een andere manier van zakendoen mogelijk, een manier die een duurzamere, rechtvaardigere en gezondere toekomst voor iedereen garandeert.”

Danone wil haar verantwoordelijkheid nemen bij de overgang naar een duurzamer voedselsysteem. “Voedsel staat op het kruispunt van gezondheid en duurzaamheid”, zegt Galindo. “Het is de grootste bron van verandering op planetaire schaal en iedereen kan daarbij een rol spelen en zijn verantwoordelijkheid nemen.”

Danone’s merk Evian onthulde onlangs een nieuwe recyclebare fles voor zijn mineraalwater zonder labels en gemaakt is van gerecyclede PET-flessen.


Orral Nadjari, CEO, Britishvolt

Foto: Britishvolt

Het Britse bedrijf Britishvolt heeft een duidelijk en ambitieus doel. Het wil de eerste gigantische accu-opslagfabriek van het Verenigd Koninkrijk bouwen en het VK daarmee op de kaart zetten als leidende speler in batterijtechnologie.

Met uitgebreide ervaring in investment banking – als structurerings-, ontwikkelings- en plaatsingsadviseur voor veel gevestigde en startende bedrijven – lijkt CEO Orral Nadjari de juiste persoon om leiding aan deze ambitie te geven. Hij vertelt Business Insider: “De eerste gigafabriek voor batterijen in het Verenigd Koninkrijk is essentieel voor de Britse automobiel- en energiesector en de hele Britse industrie, nu we een digitale emissieloze toekomst tegemoet gaan. Het is de volgende industriële revolutie.”

De Welshe regering heeft een overeenkomst getekend met Britishvolt om de gigafabriek te ontwikkelen. De bouw zal begin 2021 van start gaan naast een al bestaande zonnecentrale op een voormalige RAF-basis in Zuid-Wales.. Gehoopt wordt dat de oorspronkelijke investering van het bedrijf van 1,2 miljard pond kan leiden tot meer dan 3.500 lokale banen.

Britishvolt’s uitdaging ligt in lijn met de industriële strategie van de Britse overheid. “Het is zo cruciaal voor de toekomstige dynamiek van de auto- en energie-industrie in het Verenigd Koninkrijk, dat de kapitaalmarkten dit voorbeeld snel zullen volgen”, verwacht Nadjari. “Mijn team en ik werken hier onophoudelijk aan, samen met onze gerenommeerde partners, experts, overheden en gemeenschappen.”


Bram de Zwart, medeoprichter en CEO, 3D Hubs

Foto: 3D Hubs

Sinds de oprichting in 2013 heeft 3D Hubs meer dan 4 miljoen onderdelen geproduceerd met behulp van 3D-printers. Het Europese bedrijf wordt ondersteund door Uber, Spotify, Booking.com en Tony Fadell – de uitvinder van de iPod, mede-uitvinder van de iPhone en oprichter van Nest – en heeft klanten als NASA, Audi, HP en ABB.

Als ’s werelds grootste gedecentraliseerde productieplatform is het de missie van 3D Hubs om het verouderde gecentraliseerde productie- en supply chain-model te moderniseren. Door het creëren van geautomatiseerde en veerkrachtige supply chains wil het de industrie democratiseren. Beetje bij beetje verandert 3D Hubs de sector als geheel, waarbij veel bedrijven kiezen voor het on-demand toegangsmodel om traditionele productieproblemen op te lossen.

“De productie-industrie is onrustiger dan ooit, en niemand weet wanneer de volgende uitdaging komt”, vertelt Zwart aan Business Insider. “De handelsoorlog tussen de VS en China, een no-deal Brexit en het coronavirus, vormen allemaal een ongekende bedreiging voor de toeleveringsketens van bedrijven in een tijd waarin stabiliteit van vitaal belang is.”

Terwijl andere sectoren snel zijn gedigitaliseerd, zijn de toeleveringsketens vaak niet in staat zich aan te passen. In 3D Hubs’ Supply Chain Resilience Report 2020 wordt gesteld dat het coronavirus vijf keer zo verstorend is geweest voor supply chains als cyberaanvallen, met zes van de tien bedrijven die zich nu richten op geografische verspreiding van hun supply chains als gevolg.

Zwart voegt hieraan toe: “Wij streven ernaar om een geautomatiseerd, wereldwijd netwerk van supply chains te realiseren, zodat bedrijven een veerkrachtige en intelligente supply chain kunnen opbouwen die eventuele toekomstige schokken kan opvangen”.


Selina Ambrose, technisch manager, Promethean Particles

Foto: rpt
Foto: rpt

Afgelopen juli won het Britse bedrijf Promethean Particles een Institute of Physics Business Innovation Award voor het oplossen van een belangrijk vloeistof-mechanica probleem dat het gebruik van superkritische vloeistoffen voor de grootschalige productie van nanodeeltjes mogelijk maakt. Deze doorbraak ondersteunt de ontwikkeling van een uniek fabricageproces dat de schaalbaarheid, veiligheid en duurzaamheid van nanomaterialen verbetert, terwijl het afval en de kosten van de toeleveringsketen worden verminderd.

Hoewel nanotechnologie nog steeds een opkomende technologie is, bestaat de perceptie dat het niet mogelijk is om grote hoeveelheden hoogwaardige nanomaterialen te produceren om de industriële toepassing te vergemakkelijken. Ook denkt men dat nanomaterialen “te duur” zijn, of dat de omgang met nanomaterialen gezondheids- en veiligheidsrisico’s met zich meebrengt.

Selina Ambrose vertelt Business Insider: “Ons nieuwe fabricageproces omzeilt deze uitdagingen. We werken aan de bewustwording van onze mogelijkheden en laten zien dat nanotechnologie zich niet beperkt tot kleinschalige onderzoekslaboratoria.”

Ambrose kwam in 2012 bij het bedrijf (ze werd technisch manager in 2018) waar ze een team van onderzoekswetenschappers leidt en Promethean’s onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten beheert.

“Mijn grootste hoop dit jaar is om het bedrijf te laten groeien ondanks de wereldwijde uitdagingen met Covid-19” zegt ze. “We hebben verschillende R&D-projecten lopen waarbij we de productievolumes bijna kunnen opvoeren. Ondanks de pandemie, genieten deze projecten nog steeds belangstelling en financiële steun, dus we streven ernaar om deze door te zetten naar loonproductiecontracten, waardoor we ons team kunnen uitbreiden.”


Louise Lindblad, Chief Operating Officer en medeoprichter, Valispace

Foto: Valispace

Louise Lindblad studeerde technische natuurkunde in haar geboortestad Stockholm, voordat ze voor het Europees Ruimteagentschap besturingssoftware voor satellieten ging schrijven. In 2014 verhuisde ze naar Portugal en werkte daar als satellietingenieur terwijl ze haar eigen bedrijf startte. De software van haar onderneming Valispace stelt ingenieurs in staat om producten zoals satellieten te bouwen.

De ambitie van het bedrijf is om ‘de GitHub van de hardware engineering te worden’. “We willen ingenieurs en ontwerpers wereldwijd in staat stellen om op een gestroomlijnde manier samen te werken, net zoals git een efficiënte samenwerking op het gebied van software mogelijk heeft gemaakt.”

Tijdens de pandemie heeft het bedrijf samengewerkt met initiatieven om open-source hardwareoplossingen voor de coronacrisis te ontwikkelen, zoals de CoVent-19 Challenge (het ontwikkelen van oplossingen voor het tekort aan ventilatoren) en Helpful Engineering (een internationale, opensource gemeenschapsincubator die mensen helpt oplossingen te ontwikkelen voor de coronapandemie en andere belangrijke problemen).

Toen Valispace in 2018 van start ging, met Airbus als een van haar eerste klanten, kwam dat deels voort uit frustratie dat de hulpmiddelen om geavanceerde producten te ontwikkelen, nog dateerden uit de vorige eeuw. Lindblad vertelde Business Insider: “In de nieuwe, concurrerende wereld van hardware-ontwikkeling, zullen alleen echt digitale bedrijven gedijen. Door de juiste digitale tools te gebruiken, kunnen getalenteerde ingenieurs minder tijd besteden aan het doorzoeken van documenten en meer tijd aan het oplossen van problemen en aan innoveren.”


Marine Charrier, oprichter, Poly to Poly

Foto: Poly to Poly

Poly to Poly is de eBay van gerecycled plastic. Het Franse bedrijf digitaliseert de toeleveringsketen van gerecycled plastic in Europa.

Op dit moment wordt slechts ongeveer 6% van alle producten in Europa gemaakt van hergebruikt kunststof. Dit komt omdat het moeilijk is om de gerecyclede partijen af te stemmen op de technische behoeften van de kopers. Poly to Poly stroomlijnt dat proces door het aanbieden van technische analyses.

De oplossing van Poly to Poly richt zich niet alleen op de toeleveringsketen en de logistiek van kunststofafval, maar ook op de precieze kennis van deze complexe materialen. Zo wordt er gewerkt aan een betere integratie van gerecycled materiaal in de industriële productie. Het bedrijf wil de ecologische voetafdruk van de kunststofindustrie en de hoeveelheid kunststofafval die in het milieu terechtkomt, verminderen en tegelijkertijd werkgelegenheid creëren in de circulaire economie.

“Wij geloven niet in een wereld zonder kunststoffen. Maar onze generatie moet de uitdaging bij de hoorns vatten en het afval dat ontstaat omzetten in grondstoffen, om zo onze planeet weer levensvatbaar te maken”, zegt Charrier. “Om dit te bereiken, moeten we digitale oplossingen ontwerpen die samenwerkingen bevorderen, de aanvoer van gerecycled plastic te vergroten en nauwkeurig gebruikmaken van de techniek van het materiaal.”

Charrier zegt dat Poly to Poly van plan is om de Europese en internationale markten te blijven veroveren “door onze service van sourcing, analyse en verkoop van gerecycled plastic aan te bieden.”

Ze voegt eraan toe: “We willen ook onze kennis van polymeren vergroten om ons kunstmatige intelligentie-project op het gebied van het terugwinnen van gerecyclede polymeren te voltooien.”


Jürgen von Hollen, president, Universal Robots

Foto: Universal Robots

Op dit moment worden er nog te weinig elektrische voertuigen geproduceerd om industriële robots op schaal in te zetten. Daarom worden er cobots ingezet. Deze collaboratieve robots, die ontworpen zijn om samen te werken met mensen, zorgen voor een transformatie van het productieproces van elektrische voertuigen. Zij effenen de weg naar automatisering, door de productie op te schalen en die verhoogde productiviteit zorgt ervoor dat EV’s qua prijs kunnen concurreren met voertuigen die op conventionele wijze worden aangedreven.

Universal Robots lanceerde in 2008 de eerste commercieel levensvatbare coöperatieve robot (of cobot) ter wereld. Sindsdien zijn cobots het snelst groeiende segment van de wereldwijde robotica-markt. Het bedrijf is marktleider en heeft inmiddels meer dan 44.000 modellen verkocht, die worden gebruikt in duizenden productieomgevingen over de hele wereld.

“Voor de pandemie werd de vraag naar collaboratieve robots (cobots) in het Verenigd Koninkrijk gedreven door het tekort aan arbeidskrachten vanwege Brexit en de noodzaak om de efficiëntie en productiviteit in de productie te verbeteren”, zegt president Jürgen von Hollen. “Deze problemen zijn er nog steeds maar nu worden ze ook beïnvloed door de noodzaak om werknemers te beschermen en social distancing in de productielijn mogelijk te maken. De productiesector verkeert door de coronacrisis in onzekerheid maar het laat ook de noodzaak van flexibele productie zien”.

Hij voegt eraan toe: “Cobots kunnen fabrikanten in staat stellen om flexibeler te zijn en hun productielijn aan te passen aan de veranderende eisen van de markt. Wereldwijd zien we dat veel van onze klanten zich zeer snel aanpassen aan de pandemie. Zo heeft SEAT in Spanje een van haar assemblagelijnen omgebouwd tot ventilatoren en heeft Hurco in de Verenigde Staten cobots ingezet voor de productie van persoonlijke beschermingsmiddelen. Wat de toekomst ook in petto heeft, bedrijven van elke omvang zouden toegang moeten hebben tot automatisering, en dat is de belangrijkste drijfveer voor ons bedrijf”.


Matt Yeates, managing director, SteelScout en Tata Steel Digital Ventures

Foto: SteelScout

Uit onderzoek blijkt dat 80% van de Britse fabrikanten tijdens de lockdown is overgestapt op nieuwe manieren van werken. Het lijkt er op dat pandemie de digitale transformatie van een beruchte traditionele industrie waarschijnlijk zal versnellen.

Het Britse platform SteelScout probeert prijstransparantie te brengen in de metaalinkoop. Terwijl we als consument allemaal gewend zijn aan het gebruik van prijsvergelijkingswebsites en online retailers, lopen fabrikanten die metaal willen kopen aan tegen een gebrek aan transparantie. Het SteelScout-platform maakt gebruik van een netwerk van Britse leveranciers om klanten meer transparantie en waar voor hun geld te bieden. In de lijn met de algemene toename van het gebruik van digitale platforms tijdens de lockdown, zag ook SteelScout de afgelopen maanden het gebruik aanzienlijk toenemen.

Matt Yeates werkte de afgelopen 15 jaar gewerkt in supply-chain leadership en gelooft dat digitale handel de toekomst is in B2B: “En daarin zie ik een belangrijke rol weggelegd voor SteelScout”, zegt hij.

“De pandemie is ontwrichtend geweest,” aldus Yeates, “maar het heeft ook enkele reeds bestaande trends versneld. Zelfs de minst technisch onderlegden onder ons hebben digitale hulpmiddelen gebruikt om in contact te blijven met anderen of essentiële zaken te kopen. Op dezelfde manier heroverwegen fabrikanten de manier waarop ze hun metaal inkopen en daarom zagen we een toename in het gebruik van ons platform tijdens de lockdown. Oude gewoontes zijn doorbroken en velen zullen nooit meer terugkomen. Het komende jaar blijft het onze prioriteit om hierop voort te bouwen en het digitale vertrouwen van de kopers te bevestigen. Dit zal belangrijk zijn als de productie-industrie zich begint te herstellen. Ik verwacht een verschuiving in de toeleveringsketen naar meer flexibele en veerkrachtige alternatieven. Ook denk ik dat bedrijven hun risico gaan verspreiden door producten te betrekken van meer dan één leverancier.”


Daniel Hannemann, managing director en oprichter, TESVOLT

Foto: TESVOLT

In juni werd TESVOLT, fabrikant van elektrische opslagsystemen, uitgeroepen tot Duitse topinnovator van het jaar . De reden hiervoor was niet alleen de snelle groei en de wendbaarheid van de organisatie, maar ook de innovatieve technologie die aan de basis ligt van alles wat het bedrijf doet.

Daniel Hannemann richtte Tesvolt in 2014 op na een carrière in webapplicaties en zonnepanelen, specifiek gericht op boeren met eigen zonne- of windturbines. Toen zijn klanten bleven vragen om efficiëntere opslagunits, gebruikten hij en zijn medeoprichter, Simon Schandert, hun spaargeld om een prototype te ontwikkelen op de boerderij van Hanneman’s ouders.

Inmiddels is Tesvolt in Wittenberg begonnen met de bouw van de eerste Europese gigafabriek voor commerciële accu-opslagsystemen en werkt hij aan nieuwe productiefaciliteiten voor lithium-opslagsystemen met een jaarlijkse productiecapaciteit van meer dan één gigawattuur.

Hannemann vertelt Business Insider: “Opslagtechnologieën zullen de wereldwijde doorbraak van hernieuwbare energie mogelijk maken en de toekomst van onze kinderen veiligstellen. Wat ons bij Tesvolt drijft is de visie om betaalbare en schone energie mogelijk te maken in alle uithoeken van de wereld. De basis hiervoor is innovatie.”


Tom Chaldecott, engineering manager, Tribosonics

Foto: Tribosonics

Het Britse bedrijf Tribosonics ontwikkelt sensortechnologie om data te creëren, waardoor digitalisering mogelijk wordt. De technologieën  van Tribosonics – waaronder ingebedde ultrasone meettechnologieën die slimme gegevens genereren – hebben de transport-, energie- en productiesector getransformeerd.

Tijdens de coronacrisis is de productie van kunststofverpakkingen en medische kunststoffen sterk toegenomen door de intense druk op de toeleveringsketens. Jammer genoeg is duurzaamheid daardoor onderaan de prioriteitenlijst terechtgekomen. In juni won Tribosonics een subsidie van £50.000 van Innovate UK als onderdeel van een programma dat nieuwe technologische ontwikkelingen wil stimuleren in reactie op de huidige pandemie. Het project zal een meer productieve en verantwoordelijke polymeer verwerkende industrie ontwikkelen die zowel in tijden van crisis als na de crisis duurzaam zal zijn.

“We hebben te maken met een ‘once-in-a-lifetime’ kantelpunt in de industrie”, aldus engineering manager Chaldecot. “De verandering die ons is opgedrongen is moeilijk te slikken en we zien sectoren worstelen en vertragen. Maar het geeft ons ook de kans gekregen om ons bezig te houden met al lang bestaande en onderliggende kwesties in de hele industrie: efficiëntie en begrip van het proces, weerstand tegen technologie-implementatie en uitstoot van broeikasgassen”.

Chaldecott voegt hieraan toe: “Ik hoop dat de industrie het komende jaar meer datagestuurd wordt door het gebruik van detectie- en connectiviteitstechnologieën, en dat er meer samenwerking en flexibiliteit komt door technologieën die toegang op afstand en mogelijkheden voor het delen van informatie mogelijk maken.”

Meer lezen over nieuwe leiders die ondernemen in Europa transformeren? Bezoek dan Business Insider’s Transforming Business homepage voor meer verhalen.